Actualitate

Sufina Barbu speră ca Nokia să se “comporte european” cu angajaţii

<p>Ministrul Muncii, Sulfina Barbu a declarat că doreşte să discute cu reprezentanţii companiei finlandeze Nokia despre modalitatea de implicare a acestora în reconversia profesională a angajaţilor.</p>

 

Ministrul a spus că, potrivit Codului Muncii, fiecare companie trebuie să constituie un fond pentru reconversia profesională. “De aceea doresc să am o discuţie, să văd dacă Nokia doreşte să folosească eficient aceşti bani”, a spus ministrul, exprimându-şi speranţa că reprezentanţii companiei finlandeze vor avea un dialog eficient cu partenerii sociali şi îşi vor respecta obligaţiile. Ea a specificat totuşi că nu cunoaşte angajamentele pe care firma şi le-a luat prin contract.“Eu nu cunosc cuantumul plăţilor compensatorii şi nu este o problemă pe care eu trebuie să o gestionez. Mesajul meu este de a exista un dialog care să ducă la protejarea angajaţilor (...) Cred că cei care au semnat la vremea respectivă contractul trebuie să răspundă, dar sunt convinsă că demersurile pe care le fac autorităţile judeţene de desecretizare va aduce clarificări”, a declarat Sulfina Barbu. Aceasta a mai adăugat că speră ca Nokia să se comporte “european” cu angajații. “Sunt convinsă că se vor comporta european cu angajaţii de la Jucu care vor fi disponibilizaţi. Nokia este o companie care este în Europa şi sunt convinsă că ştie că trebuie să ajungă la o înţelegere. Nu îşi permite o companie de talia Nokia să se comporte altfel decât aşa cum trebuie să se comporte în UE”, a spus Barbu.


Reconversie profesională cu fonduri europene

Ministrul a mai spus că proiectul care va fi depus de guvern la Comisia Europeană pentru atragerea de fonduri europene de ajustare la globalizare pentru reintegrarea muncitorilor este schiţat şi la el se vor adăuga acum punctul de vedere al sindicatelor.
Barbu a precizat că nu ştie precis care va fi cuantumul fondurilor care vor fi atrase, dar că trebuie făcute anumite calcule foarte bine pentru că la cei 2.000 de muncitori disponibilizaţi se adaugă alte câteva sute de angajaţi care lucrau la firme cu care Nokia colabora. Ea a precizat că Germania a obţinut, acum trei ani, la disponibilizarea muncitorilor de la Bochum, 11 milioane de euro şi că România ar putea obţine între 10-15 milioane de euro. “Aceşti bani vor putea fi folosiţi doar pentru măsuri active cum ar fi recalificarea muncitorilor, activităţile de mentorat sau orientarea lor către mici afaceri”, a spus ministrul.

abonare newsletter