Actualitate

Clujenii S-AR PUTEA HRĂNI 20 DE ANI cu mâncarea aruncată de români într-un an!

Activiștii clujeni au lansat, în cursul zilei de duminică, o broșură cu sfaturi anti-risipă alimentară. Ghidul urmează să fie distribuit în țară începând cu luna februarie 2020.

Clujenii s-ar putea hrăni timp de două decenii cu mâncarea aruncată la coș de români într-un singur an, sursă foto: captură video Digi24.ro Clujenii s-ar putea hrăni timp de două decenii cu mâncarea aruncată la coș de români într-un singur an, sursă foto: captură video Digi24.ro

Conform statisticilor, fiecare român aruncă, în medie, 130 de kg de mâncare pe an. În total, alimentele irosite în numai 12 luni ar ajunge pentru a hrăni timp de 20 de ani întreaga populație a municipiului Cluj-Napoca, susțin reprezentanții Food Waste Combat, care au lansat broșura ce conține rețete creative, dar și educație despre ce înseamnă păstrarea alimentelor și durata lor de valabilitate.

Activiștii anti-risipă împlinesc deja doi ani de activitate. Cel mai mare proiect al lor este deschiderea băncii de alimente din Cluj-Napoca, prin care au reușit să salveze sute de tone mâncare pe care supermarketurile și restaurantele o aruncau, potrivit Digi24.ro. Interesant este faptul că cea mai multă mâncare se irosește de Paște și Crăciun.


„Să gătești mai puține feluri. Nu e nevoie de șapte feluri pe persoană, cine mănâncă atât de mult până la urmă?”, se întreabă Ioana Miheț, consultant Food Waste Combat. „Este rezultatul eforturilor a unei echipe de 23 de oameni care vor duce și mai departe acest proiect pe doi piloni: educație pentru combaterea risipei alimentare și banca de alimente pentru redus efectiv risipa”, a punctat Camelia Gui, managerul de proiect.

Vă reamintim că, în noiembrie 2017, proiectul clujean Food Waste Combat de conștientizare și reducere a risipei alimentare a fost desemnat cea mai bună inițiativă locală de responsabilitate socială din rețeaua mondială JCI, organizație neguvernamentală internațională care reunește aproximativ 200.000 de tineri implicați în comunitate din peste 120 de țări.


CITEȘTE ȘI: Inventarul IDEILOR FAINE pornite de la Cluj-Napoca

Ultimele Stiri
abonare newsletter