monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Liber la finanțare pentru stațiile de reîncărcare a mașinilor electrice. „Se bagă” și Cluj-Napoca?

Primăriile pot depune cereri de finanţare pentru staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţe de judeţ până la data de 31 martie a anului viitor. Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a prelungit termenul iniţial, care urma să expire în data de 13 decembrie.

Liber la cereri de finanțare pentru stațiile de reîncărcare a mașinilor electrice. „Se bagă” și Cluj-Napoca?

„AFM a prelungit sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţe de judeţ până la data de 31 martie 2020”, se arată într-un comunicat de presă remis, joi, de AFM.

Practic, obiectivul programului îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii de alimentare a vehiculelor cu energie electrică. Solicitanţii eligibili sunt unităţile administrativ-teritoriale –reşedinţe de judeţ şi municipiul Bucureşti, iar suma alocată sesiunii de finanţare este de 92 milioane lei, transmit reprezentanții AFM.


Sumele maxime ce pot fi acordate pentru fiecare solicitant sunt stabilite în funcţie de numărul de locuitori, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Suma maximă finanţată de AFM pentru instalarea unei staţii de reîncărcare este de 190.000 lei, valoare ce reprezintă 90% din totalitatea cheltuielilor eligibile.

Vă reamintim că, în luna martie 2019, Primăria municipiului Cluj-Napoca dezvăluia că va amplasa stații de reîncărcare pentru mașinile electrice în cinci locații din oraș. Astfel, pe lângă cele trei din parkingul Moților și parcarea din Piața Unirii, noile stații de reîncărcare vor fi în Piața Mihai Viteazu, Piața Ștefan cel Mare, Baza Sportivă Gheorgheni, Sala Polivalentă (parking subteran) și Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative din Lomb.