Actualitate

Primăria, despre poluarea Someșului: „Noi ne-am făcut datoria, Clujul e altfel!”

Urmând cea de-a doua dezbatere „Un Someș mai curat”, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc „se spală pe mâini” și susține că municipalitatea clujeană a făcut tot ce este posibil pentru stoparea poluării râului.

Primăria Cluj-Napoca, despre poluarea Someșului: „Noi ne-am făcut datoria, Clujul e altfel!” Primăria Cluj-Napoca, despre poluarea Someșului: „Noi ne-am făcut datoria, Clujul e altfel!”

După ce a lăudat clujenii pentru implicarea lor în subiectele delicate ce țin de protejarea mediului, edilul a enumerat dispozițiile luate de autoritățile locale pentru a preveni poluarea Someșului Mic. Ba mai mult, se pare că Emil Boc nu a glumit la sfârșitul lunii octombrie, atunci când afirma că, dacă nu se implică echipele de intervenție, îl trimite pe city-managerul Gheorghe Șurubaru să adune din barcă gunoaiele de pe râu.

„În primul rând felicit societatea civilă pentru că rămâne activă, preocupată de subiect și monitorizează autoritățile publice cu privire la atribuțiile publice pe care le au. Din perspectiva municipiului Cluj-Napoca, noi ne-am făcut datoria legală în ceea ce privește întreținerea și prevenirea poluării Someșului. Am luat toate măsurile necesare, în primul rând instituirea acelor baraje la intrarea în Cluj pentru a opri poluarea de mari dimensiuni și chiar a PET-urilor mai mici, din banii clujenilor”, a punctat Boc, într-o emisiune online.


„De asemenea, malurile Someșului sunt curățate de Primărie prin RADP și ajutăm Apele Române în ceea ce înseamnă intervenția în albia râului, care este de competența lor. Când ei nu fac... de aceea mai spuneam, managerul Șurubaru a mers chiar cu barca cu cei de la RADP pentru a curăța albia atunci când, din diverse motive, Apele Române nu au putut”, a mai precizat edilul.

Apel la primarii localităților din amonte

Emil Boc nu ratează nicio ocazie să facă un apel disperat comunităților din amonte. „Nu ne mai sufocați cu gunoaiele!”, pare să fie mesajul primarului care afirmă că lucrurile au început „să se miște în direcția bună” și la Florești. La dezbaterea „Un Someș mai curat”, city-managerul Șurubaru a transmis Primăriei comunei Floreşti că trebuie să oprească depozitările de pe Someş. „Eu personal, din punct de vedere administrativ îi înțeleg, pentru că e o situație grea, dar e pe raza UAT-urilor lor”, puncta Gheorghe Șurubaru.


„Au fost probleme legate de debitul Someșului, dar colaborarea cu Hidroelectrica a fost bună, ne-am sincronizat cât am putut. Faptul că nu prea au fost ploi a afectat debitul Someșului. (...) Lucrurile au început și la Florești să se miște în direcția bună, sper ca și celelalte Primării din amonte să desfășoare activitățile cerute de lege”, a declarat Boc, care speră la mai multe controale și la amenzi mai aspre pentru cei care își bat joc de natură.

„Aici sunt două autorități, primăriile și Garda de Mediu. Lucrurile s-au mișcat (n.red. mai multe controale), nu atât de mult cât ne-am fi dorit, dar sper ca în perioada următoare acest lucru să se intensifice. Clujul e altfel, din toate punctele de vedere, suntem receptivi la tot ce înseamnă mediu, de protecția acesteia. (...) Uitați-vă și la susținerea societății civile pentru păduri”, a conchis primarul municipiului Cluj-Napoca.


CITEȘTE ȘI: Un Someș mai curat... în vise! Autorităţile rămân doar cu vorbele

Ultimele Stiri
abonare newsletter