Actualitate

Ceartă între Ungureanu și Boc. “De ce nu îi dați de pereți pe managerii care nu își fac treaba?”; “Să crezi că le știi pe toate, e prea mult”

Deputatul Emanuel Ungureanu s-a contrazis cu primarul Emil Boc în ședința de Consiliu Local de joi pe tema banilor alocați către spitale. Dacă Ungureanu i-a cerut lui Boc “să îi dea cu capul de pereți pe manageri”, primarul Clujului i-a bătut obrazul deputatului USR cu referire la live-urile pe care acesta le face din spitale spunând că face mai mult rău decât bine.

Deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu a cerut Consiliului Local o mai mare transparență în alocarea banilor către spitale.

“La momentul când ați alocat suplimentar pentru secțiile care țin de Spitalul Județean, vă criticam pe dumneavoastră domnule primar și pe consilierii locali pentru că nu a existat o dezbatere prealabilă în care managerii de la spitale să vină și să motiveze public de ce cer bani pentru anumite investiții și nu pentru altele. Pe cifrele pe care le știu, nici 10% din sumele care au fost alocate nu au fost cheltuite. Nu avem niciun fel control asuma banilor pe care îi alocați cu generozitate pentru spitale care nu sunt în subordinea Primăriei. Vreau să vă întreb care sunt criteriile folosite pentu alocarea de bani? (...) V-am trimis domnule primar un video cu situația catastrofală a căilor de acces de la Spitalul Județean. Dacă alocați aceste sume din banul public, întrebați sistematic și criticați un manager de spital care nu-i folosește. Florin Crișan, managerul Institutului Inimii, a cheltuit toată suma alocată pentru căile de acces și a cerut în mod justificat o suplimentare. Managerul Șuscă de la Spitalul Județean nu a cheltuit banii, nu i-a folosit. În  ce măsură o reacție din partea dumneavoastră este una justificată în condițiile în care spre Neurochirurgie, dacă mergeți în Ambulanță cu un politraumatism, situația este catastrofală. Sunt gropi atât de mari. Calea de acces către secția de Neurologie este plină de gropi cum eu nu am văzut în niciun loc la țară. Unele gropi au 40 de centimetri”, a spus Ungureanu.


“Șoptiți pe la colțuri că sunt circar”

Ungureanu a cerut consilierilor locali, dar și primarului Emil Boc, să intre în spitale și să vadă de ce oamenii sunt în permanență nemulțumiți de serviciile medicale.

“Sunt spitalele noastre. Nu mă lăsați singur, știu că șoptiți pe la colțuri că sunt circar, că filmez, dar e o rușine națională. Puteți să mă ridiculizați. Aveți datoria morală să intrați în spitale. Nu puteți să dați bani, am dat mai mult cu 40%, cui i-ați dat? Când dăm banii nu există niciun fel de transparență, nu știm dacă banii care se dau, se dau pe nevoile reale. Nu există aici (n.red. Consiliul Local) niciun manager de spital niciodată. Trebuie să ne întrebăm de ce oamenii sunt în permanență nemulțumiți de calitatea serviciilor medicale. De ce nu îi dați de pereți pe managerii care nu își fac treaba pe banii publici? Este singura atitudine rezonabilă pe care o putem avea”, a mai spus Ungureanu.


Boc: “Nu aruncați odată cu apa din covată și copilul”

Primarul Emil Boc i-a replicat lui Ungureanu că profesorii clujeni sunt recunoscuți în întreaga lume și că prin faptul că filmează în spitale și scoate la iveală lucrurile negative face mai mult rău decât bine.

“În aceste domenii care țin de alocări de sumă pentru spitalele care nu sunt în subordinea Primăriei, procedura este în felul următor: șefii instituționali desemnați legal împreună cu managerii își alcătuiesc necesarul de probleme. Înaintează aceste solicitări Primăriei, Primărie care stabilește care este  limita maximală de sume pe care o poate acorda. Pentru noi spitalele sunt un domeniu prioritar având în vedere calitatea actului medical, calitatea profesorilor universitari. Nu spun că nu există lucruri care nu pot fi îmbunătățite, dar nu aruncați odată cu apa din covată și copilul. Gândiți-vă când vorbiți cât rău faceți acestui mediu universitar. Este o elită recunoscută în întreaga lume. Avem un bulgăre de aur, calitatea serviciilor medicale”, a spus Boc.


Boc către Ungureanu: „Tu ai construit ceva”?

Emil Boc a mai spus că spitalul Clujana s-ar fi închis încă de ieri dacă Primăria nu ar plăti materialele.

“Eu mă mir că mulți manageri clujeni mai țin în viață spitalele prin ce alocări și greutăți au. Și totuși avem o elită medicală cu oameni precum profesorul Ștefan Florian, vicepreședintele Asociației Mondiale de Neurochirurgie. Omul acesta are la masă toți neurochirurgii din lume. Și acest manager se chinuie de 2 ani de zile să facă un Centru de Neurochirurgie de talie mondială care va face din Cluj un AKH al Transilvaniei. Eu nu pot să decid oportunitatea cheltuielilor banilor de către aceste spitale. Problemele în sistemul sanitar nu sunt de natură personală, ci sistemică. Știți că alocările pe pacient de la Casa de Sănătate sunt la nivelul anului 2008, 2009? Și cât se alocă nu ar acoperi să funcționeze spitalul o zi dacă nu ar fi Primăria?  Mă plimb pe stradă zilnic, vorbesc cu pacienți din toată țară și din străinătate, da, să corectăm ce avem. La curți nu a venit nimeni la licitație. Nu mai are cine să lucreze în orașul acesta. Nu aruncați peste bord ce este extraordinar la Cluj. Orice lucru care nu e poziționat corect ne fac deservicii, ne dăm autogoluri. Autogolurile nu aduc beneficii echipei, ci adversarilor”, a mai spus Boc.


Spre final, edilul Clujului nu s-a mai abținut și l-a criticat pe Ungureanu.

“Mă bucur să avem aici doi reprezentanți ai Comisiei de Sănătate (n.red. Florin Stamatian și Emanuel Ungureanu) și ai Parlamentului și regret faptul că nu ați reușit să aduceți alocarea pe pacient la nivelul în care să nu mai fie nevoie să umblați pe la uși. Asta era munca dumneavoastră, era datoria dumneavoastră ca parlamentar al României. Înainte de a critica eu întreb oamenii «tu ai pus o cărămidă, ai construit ceva, ai făcut un lucru care să-ți dea dreptul legitim să critici», să poți sări la beregata unui profesor universitar de talie mondială? Să amesteci gropile, să ai războaie persoanele cu manageri, să crezi că personal le știi pe toate, cred că asta e prea mult”, a conchis Boc.


CITEȘTE ȘI

Spitalele din Cluj nu au bani pentru dotări de bază și întind mâna la Primărie. Unele, în pericol să se închidă

CITEȘTE ȘI

Emanuel Ungureanu: „Gropi, mizerie și nepăsare” la Clinica de Neurochirurgie din Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter