Actualitate

O nouă încercare pentru a curăța râul Someș. Au fost strânși 50 de metri cubi de deșeuri

Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa se implicată în campania de salubrizare de pe râul Someș.

Angajați ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj în colaborare cu angajați ai Companiei de Apă Someș S.A. și ai Primăriei Florești derulează o campanie de igienizare începută în data de 23 octombrie și care va continua până la sfârșitul acestei săptămâni.

Potrivit unui comunicat de presă, marți, 29 octombrie, s-a acționat în zona frontului de captare aparținând Companiei de Apă Someș din localitatea Florești.


“În urma acestei acțiuni s-au strâns aproximativ 50 metri cubi de deșeuri. În prezent, muncitorii Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj din cadrul formațiilor de lucru Gilău și Cluj acționează pe ambele maluri ale râului Someș, zona «Șapca Verde» amonte front captare Compania de Apă Someș S.A. Reamintim că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, autoritățile publice locale sunt direct responsabile de gestionarea regimului deșeurilor în arealul pe care îl administrează. Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa realizează periodic acțiuni de igienizare și salubrizare în colaborare cu autoritățile publice locale și oferă sprijin în acest sens, ori de câte ori este necesar”, transmit reprezentanții Administrației Bazinale Someș-Tisa.

Aceștia mai spun că “pentru îmbunătățirea situației actuale este nevoie de o schimbare majoră în plan comportamental, de o responsabilizare a cetățenilor faţă de acest important factor de mediu”.


“Cu această ocazie lansăm un apel către populație să depoziteze deșeurile (menajere și industriale, inclusiv material lemnos) în spațiile special amenajate, astfel încât să nu existe riscul ca ele să fie antrenate în cursurile de apă”, mai spun aceștia.

Activiștii susțin că este rușinos și scandalos că, în 2019, în zona metropolitană a Clujului, există munți de gunoaie – o amenințare gravă asupra ecosistemul acvatic.


Primăria municipiului Cluj-Napoca urmează să implementeze un proiect de amenajare a Someșului Mic, pe baza unui proiect rezultat în urma unui concurs internațional de soluții. Cu toate acestea, planul generos al municipalității „riscă să cadă în ridicol” în absența unor politici coerente de mediu în amonte pe cursul râului, politici care să asigure un râu curat, avertizează ecologiștii.

Recent, primarul din Florești, Horia Șulea, s-a lăudat că va face curățenie, dar ecologiștii au remarcat că “s-a făcut curat pe 500 de metri și mai rămân peste 5 kilometri de curățenie până la Cluj”.


Reprezentantul Administraţiei Bazinale a Apelor Someş-Tisa, Ioan Curt, susţine că situaţia este neschimbată de mai mulţi ani şi responsabilitatea pentru curăţarea malurilor revine primăriilor.

Reamintim că în vară, râul Someşul Mic a devenit navigabil în cadrul evenimentului “Someş Delivery”. De cealaltă parte, doi clujeni, participanţi la Somes Delivery, au scot la iveală o altă față a râului, cea plină de gunoaie, între Cluj-Napoca şi Floreşti. Resturi din construcţii, saci de moloz, haine, plastic, cauciucuri, gunoaie, toate stau aruncate pe malurile Someşului printre vegetaţia neîngrijită.

Ultimele Stiri
abonare newsletter