Actualitate

Hologramele lui Iuliu Haţieganu şi Ioan Aurel Pop au dialogat despre universitatea clujeană

Academicianul Iuliu Haţieganu, întemeietorul clubului ''U'' Cluj, şi preşedintele actual al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, au dialogat, prin intermediul hologramelor lor, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea clubului sportiv clujean.

Foto: Paul Gheorgheci / Monitorul Foto: Paul Gheorgheci / Monitorul


Dialogul hologramelor celor doi s-a axat pe evoluţia învăţământului clujean românesc în cei 100 de ani ai săi.

"Posteritatea v-a păstrat în amintire ca pe un apostol al neamului, dovadă că universitatea (pe atunci facultatea) pe care aţi fondat-o şi cel mai mare parc sportiv din ţară (unul dintre primele din Europa), făcut de dumneavoastră pentru studenţi vă poartă numele. Cum era lumea şi cum erau românii acum un secol?", a întrebat holograma lui Ioan Aurel Pop.


"Am fost un simplu medic, câteodată şi de suflete, dar în esenţă medic, un medic-profesor, binecuvântat cu studenţi foarte buni, cu mulţi colegi de excepţie. Lumea anilor 1918-1919 era chinuită ca după război, împuţinată şi îndoliată, dar era aureolată de o asemenea speranţă în bine, în victoria raţiunii şi a sentimentelor generoase, încât nu ne păsa de rele, pentru că bunele copleşeau relele. Românii trăiau atunci 'Poemele luminii' - cum ne-a învăţat Lucian Blaga - şi din această lumină a întregirii statale s-au născut minuni. Între aceste minuni, s-a aflat şi universitatea noastră românească, numită de Vasile Pârvan Universitatea Naţională a Daciei Superioare, dar şi Teatrul Naţional, Opera, liceele româneşti, institutele de cercetare. A fost o coagulare de energie intelectuală românească aşa cum nu se mai văzuse niciodată", a răspuns holograma lui Iuliu Haţieganu.

Dialogul imaginar a avut loc vineri seară, în cadrul evenimentului Centenar în Alb şi NegrU, care este o continuare a evenimentelor desfăşurate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de sport universitar în Cluj-Napoca.


La eveniment au participat peste 3.000 de persoane.

"10 entităţi şi peste 200 de persoane implicate în organizare, 700 de locuri pe scaune, 919 cadouri pentru public, 60.000 de euro buget. Centenar în Alb şi NegrU în cifre, un eveniment cu acces gratuit! (...) Un secol de istorie sportivă, plină de personalităţi şi de performanţe, de emoţie şi ataşament. Evenimentul Centenar în Alb şi NegrU: un dialog imaginar între generaţii, între două mari legende ale Universităţii: academicienii Iuliu Haţieganu, întemeietorul clubului 'U', sub formă de hologramă, şi Ioan Aurel Pop, actualul rector al Universităţii Babeş-Bolyai; o piesă de teatru cu titlul 'Acasă... la Cluj' - are în centru un moment de cotitură şi adâncă emoţie în istoria Universităţii: întoarcerea, în 1945, din bejenia de la Sibiu, strâns legată de sfârşitul celui de-al doilea război mondial", arată organizatorii evenimentului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter