monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Adio “iarna ne-a luat prin surprindere”?

Autoritățile județene se laudă că anul acesta nu vor mai fi luate prin surprindere de primele ninsori.

Consiliul Județean susține că a aprobat planul de intervenție pe drumurile județene, pentru sezonul de iarnă 2019-2020


Consiliul Județean Cluj a aprobat Planul operativ de intervenţie în timpul iernii pe drumurile județene, pentru perioada 1 noiembrie 2019 – 31 martie 2020. Astfel, forul administrativ județean a analizat și a clasificat întreaga rețea de drumuri județene aflată în administrare, pe niveluri de viabilitate, stabilind procedurile standard de intervenție pe timpul iernii.

“Raportat la importanța și nivelul de trafic înregistrat pe fiecare sector în parte, numărul şi mărimea localităţilor pe care le leagă, precum şi la alte criterii obiective, drumurile au fost clasificate pe patru nivele în funcție de care se vor stabili ordinea şi timpul în care se intervine, operațiunile ce se execută, tipurile și cantitățile de materiale utilizate etc. Totodată, planul stabilește modul de conducere și coordonare a acțiunilor, sistemul de informare a factorilor implicați, numărul bazelor de deszăpezire ce vor trebui să funcționeze pe fiecare lot de drumuri astfel încât să se asigure un timp optim de intervenție, utilajele și mijloacele de transport ce vor fi folosite, cantitățile și tipurile de materiale, carburanți și lubrifianți etc”, transmite forul județean.

Referitor la împărțirea pe nivele de intervenție, la nivelul I de viabilitate au fost încadrate 16 drumuri/sectoare de drumuri judeţene în lungime totală de 266,444 de km, la nivelul II de viabilitate 40 de drumuri/sectoare care asigură legătura cu centrele de comună, în lungime totală de 554,451 de km, în timp ce la nivelul III sunt cuprinse 41 de sectoare în lungime de 308,332 de km. În ceea ce priveşte ultimul nivel, IV, în lungime de 84,453 de km, acesta este format din 15 sectoare cu un trafic redus de vehicule sau chiar inexistent.  

Reamintim că în fiecare an primele ninsori au creat haos în multe zone din judeţul Cluj. De fiecare data a fost nevoie de mai puțin de 24 de ore ca zăpada să se acumuleze pe drumuri, fără ca utilajele de deszăpezire să își facă apariția. De fiecare data, furioşi, şoferii care se încumetă să plece la drum în ciuda avertizărilor meteorologilor, iau luat cu asalt paginile de socializare unde postează poze și își varsă nervii. Problem au fost de fiecare dată atât la nivelul municipiului, cât și la nivelul județului.

Anul trecut, Consiliul Județean le-a răspuns ironic celor nemulţumiţi de modul cum s-a făcut deszăpezirea. „În acest context, toți cei care se confruntă cu probleme sau au nemulțumiri referitoarea la modul în care s-a acționat pentru deszăpezirea unor drumuri naționale sau comunale, sunt rugați să se adreseze Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, respectiv Primăriilor în administrarea cărora se află respectivele drumuri”,  transmitea Consiliul Județean.