Actualitate

Spectacol clujean invitat la Olimpiada Teatrelor de la Sankt Petersburg

Teatrul Maghiar de Stat Cluj participă pentru prima oară la Olimpiadei Teatetelor de la Sankt Petersburg, cu spectacolul Rosmersholm de Henrik Ibsen, pus în scenă de Andriy Zholdak, acesta fiind și primult turneu pe care trupa îl face în Rusia.

Olimpiada Teatrelor a fost înființată în Grecia, în anul 1993, la inițiativa regizorului Theodoros Terzopoulos.  În ultimele două decenii festivalul itinerant a fost organizat la Delphi (Grecia), Shizuoka (Japonia), Moscova (Rusia), Istambul (Turcia), Seul (Coreea de Sud), Beijing (China), Wrocław (Polonia), New Delhi (India).

Ediția din acest an are loc la Sankt Petersburg, Rusia, iar comitetul internațional al Olimpiadei este format din specialiști de renume precum: regizorul Tadashi Suzuki, regizorul Valery Fokin, dramaturgul Wole Soyinka, regizorul Robert Wilson, dramaturgul Ratan Thiyam, poetul Tony Harrison, actorul-dramaturg Georges Lavaduant și regizorul Giorgio Barbiero Corsetti. Scopul festivalului  este organizarea unei întâlniri la nivel mondial și facilitarea unui dialogul între creatorii de teatru din întreaga lume.


Evenimentul, care a debutat în data de 15 iunie și se desfășoară pe parcursul mai multor luni, găzduiește peste 30 de spectacole din 15 țări. Publicul din Sankt Petersburg va avea ocazia de a vedea spectacole de la Theatre Buffes de Nord din Paris, Berliner Ensemble, Piccolo Teatro din Milano, SCOT Theatre Company din Toga, Schaubühne din Berlin, în montarea a unor regizori celebri precum Theodoros Terzopoulos, Tadashi Suzuki, Heiner Goebbels, Robert Wilson, Andrei  Șerban, Andriy Zholdak, Krystian Lupa și Jan Klata.

Premiera spectacolului Rosmersholm a  avut loc în data de 24 martie 2017. Ioana Mălău, dramaturgul spectacolului, scria: „Nimeni nu se află la adăpost de propriile vinovății. Ele stau pitite după uși, se ascund în cenușa din șemineu, se oglindesc în reflecția chipului nostru în geam. Chiar și când vorbim sau tăcem, vina stă agățată de noi ca un palton ud de la ploaie. Și atunci cum putem să ne întâlnim cu celălalt fără mirosul ăsta perpetuu de mucegai? Încercăm să deschidem ferestrele și să aerisim tot ce ne trage înapoi. Să spălăm podele, să ardem presentimentele. Să strigăm și să speriem spiritele binevoitoare sau răuvoitoare. Să alergăm până când rămânem fără suflu și fără gânduri. Apoi să-l luăm în spinare, ca pe un sac, pe cel pe care îl iubim, să-l eliberăm și pe el.”


Spectacolul Rosmersholm a participat la mai multe festivaluri: în 2017 a fost prezent la Festivalul Național de Teatru din București, în 2018 la Festivalul Reflex din Sfântu Gheorghe și Festivalul Național de Teatru din Pécs, unde a câștigat trei premii: premiul pentru cel mai bun spectacol, premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal (Éva Imre) și premiul pentru cel mai bun decor (Andriy Zholdak și Daniel Zholdak).

Ultimele Stiri
abonare newsletter