Actualitate

Proiect de lege: Sâmbăta ar putea deveni zi lucrătoare

Deputaţii PNL Dan Vîlceanu şi Florica Cherecheş au iniţiat un proiect de modificare a Codului Muncii prin care ziua de sâmbătă ar putea să devină lucrătoare, la alegerea angajaţilor, care ar lucra astfel plătiţi sau la schimb cu o altă zi liberă din timpul săptămânii.

Informaţia a apărut sub forma unei postări pe Facebook realizată de Cristian Vasilcoiu, şeful Serviciului de Comunicare din Ministerul Muncii. În cazul adoptării legii, angajaţii ar avea dreptul la minim 24 de ore de repaus săptămânal, în comparaţie cu 48 de ore, cum este în prezent.

Modificările propuse de către deputaţi vizează Legea nr. 53 din 2003.


“Articolul 137 alin. (2) se completează şi va avea următorul cuprins:

În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa şi doar financiar, dar durata ei nu poate depăşi 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minim 24 de ore”, se arată în legea propusă de către deputaţii PNL.


În expunerea de motive a legii se menţionează că propunerea vine să clarifice problema regimului juridic al muncii prestate cu caracter ocazional în zilele de repaus săptămânal (sâmbătă şi duminică).

Ultimele Stiri
abonare newsletter