Actualitate

OROARE! Sute de animale, chinuite într-un LAGĂR clujean: „Sunt lăsate să moară!”

Nivelul de dezvoltare a unui oraș civilizat este reflectat și de respectul și siguranța oferite animalelor, spun activiștii, care trag un nou semnal de alarmă privind un adăpost pentru animale din Cluj-Napoca, un adevărat coșmar pentru bietele necuvântătoare.

OROARE! Sute de animale, chinuite într-un LAGĂR clujean: „Sunt lăsați de autorități să moară!” OROARE! Sute de animale, chinuite într-un LAGĂR clujean: „Sunt lăsați de autorități să moară!”

Până acum doi ani, Radu Țermure era iubit și apreciat de clujeni fiindcă a salvat sute de câini și pisici abandonate. Salvatorul a devenit însă abuzator, potrivit activiștilor pentru drepturile animalelor, după ce nu a mai reușit să aibă grijă de animalele pe care le salvase în centrul de ecarisaj de pe str. Valea Fânațelor. Acum, mai multe ONG-uri se luptă pentru acestea, lansând chiar și o petiție internațională, semnată deja de peste 174.000 de persoane din întreaga lume.

„Adăpostul privat al lui Radu Țermure, al treilea cel mai mare adăpost de câini din țară, continuă să funcționeze chiar și după episodul de la TV de acum doi ani, când s-a arătat o mică parte din condițiile din acel lagăr. Primăria și DSV-ul (n.red. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj) au lăsat, după discuțiile cu activiștii, totul la latitudinea înțelegerii dintre domnul Țermure și asociații. Acesta nu a dorit să accepte ajutorul oferit de asociațiile internaționale, și-a închis telefonul și adio cooperare”, se arată într-un mesaj al activiștilor, prin vocea Taniei Moldovan.


În prezent, un nou grup se ocupă de acest caz. Grupul Vegan din Cluj-Napoca și alți activiști vor merge până la capăt împreună cu o echipă de avocați pentru a opri ororile din acel lagăr, transmit apărătorii animalelor. De altfel, petiția internațională a grupului cu peste 174.000 de semnături trage clar un semnal de alarmă, iar oameni din întreaga Uniune Europeană, dar și din alte țări, printre care și SUA, cer să fie închis acest adăpost. „Ne întreabă cum este posibil într-un stat UE așa ceva? Adăpost unde câinii morți stau printre cei vii, iar câteva femei se ocupă rar și cu foarte mari greutăți de acei căței”, avertizează activiștii.

O mie de căței suferă în adăpost

„Printre tonele de mâncare și fecale putrezite, cei 1.000 de căței plâng și cer cu disperare ajutor. În 2012, o hală mai mică de acolo a luat foc și au murit 20 de căței și aproximativ 80 de pisici. Situația i-a făcut pe clujeni să iasă în stradă la protest în luna mai 2019. Foarte important! Să nu uităm că cel mai mare adăpost din lume de căței, conform Guinness Book 2019 se află în România, la Smeura, adăpostul Aulim cu aproximativ 5.000 de căței finanțat exclusiv din Germania! În condiții umane, cum ar trebui să fie. Mesajul nostru: activiștii nu se lasă! Lăsați asociațiile capabile să se ocupe de astfel de situații și opriți corupția care ucide!”, se mai arată în mesajul iubitorilor de animale.


Peste 1.000 de căței mănâncă de maximum două ori pe săptămână, nu au apă destulă, trăiesc în propriile fecale, nu exista voluntari și angajați destui, iar totul a scăpat de sub control, se plâng activiștii, iar mesajul lor e clar: „acesta nu este un adăpost obișnuit din România, normele de decență nu sunt atinse deloc!”. Deși, timp de ani de zile, câteva asociații internaționale de renume au încercat să ajute, planul lor nefiind dus până la capăt din pricina necooperării proprietarului adăpostului, spun inițiatorii petiției.

„S-a confirmat de la asociațiile internaționale că se pot prelua toți cățeii fiind o situație de urgență. Vă rugăm semnați petiția pentru a atrage semnalul de alarmă și pentru ca Primăria Cluj-Napoca să colaboreze! Viața cățeilor este în mâinile noastre! Aceasta este o acțiune pașnică ce are ca scop soluționarea acestei situații și de a cere autorităților să colaboreze”, se arată în textul petiției online.


CITEȘTE ȘI: Zeci de clujeni au protestat pentru închiderea adăpostului lui Radu Țermure. Animalele trăiesc în condiții ÎNGROZITOARE

CITEȘTE ȘI: Marş vegan pentru apărarea drepturilor animalelor în centrul Clujului

Ultimele Stiri
abonare newsletter