Actualitate

Boc, necruțător cu gunoierii... în declarații! „Nu dorm nopțile de nervi, au adus rable!”

Gunoaiele și colectarea selectivă rămân cele mai arzătoare probleme ale orașului, iar primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc susține că este un car de nervi din pricina celor două firme de salubritate.

Boc, necruțător cu gunoierii... în declarații!: „Nu dorm nopțile de nervi, au adus niște rable!” Boc, necruțător cu gunoierii... în declarații!: „Nu dorm nopțile de nervi, au adus niște rable!”

A trecut deja mai bine de o lună de când a fost implementată Legea colectării selective însă, cel puțin la Cluj-Napoca, acțiunea este deficitară. Cele două firme de salubritate – Rosal și Brantner-Vereș – nu s-au ținut de cuvânt și, deși l-au informat pe edil că au amplasat, cu întârziere, pubelele speciale la toate punctele gospodărești, adevărul din teren este cu totul altul. Nu o spunem doar noi, ci și clujenii, care se confruntă zi de zi cu această problemă!

În unele zone din cartierele mărginașe, cetățenii sunt nevoiți să arunce gunoiul tot la vechile tomberoane, în timp ce în alte zone, deși au fost montate noile pubele pe cele patru fracții, mormanele de gunoaie știrbesc considerabil din imaginea orașului. Amenințate cu amenzi și, mai nou, cu rezilierea contractelor, firmele de salubritate se culcă pe o ureche. Câinii latră, ursul trece, iar clujeanul de rând se întreabă: eu unde-mi arunc gunoiul?


„Pe mine mă supără salubritatea și colectarea selectivă, nu funcționează, nu dorm nopțile de nervi, iar zilele mi le acord doar pe acest subiect cu toți colegii din Primărie! Lucrurile sunt clare, este o obligație legală, sunt contracte făcute prin licitație, două firme care au câștigat contractul. Nu respectă nici graficul de ridicare a gunoaielor, nici colectarea lor selectivă, nu spun 100%, dar într-o proporție covârșitoare!”, a tunat Emil Boc, în cadrul unei emisiuni radio.

Pentru musafirii de la UNTOLD, „rable” cu levigat!

„A trebuit să treacă o lună ca să se doteze conform Legii, a trebuit în 1 iulie, au făcut-o abia de la 1 august. La UNTOLD, am văzut pe stradă mașini de gunoi din care curgea zeama aceea, să miroasă toată zona respectivă. O parte din mașini le-au adus să facă față la UNTOLD și și-au adus tot felul de rable cu care să ducă restul gunoaielor din oraș! Mă deranjează această atitudine, iar soluția este rezilierea contractului. Doar că este complicată, în instanță durează vreo trei ani, iar fără instanță trebuie să aduni probe cel puțin un an de zile”, s-a plâns edilul.


Potrivit primarului, city-managerul orașului, Gheorghe Șurubaru îi livrează zilnic un raport de activitate a firmelor de salubritate, dacă s-au îndeplinit sau nu condițiile impuse acestora. Boc recunoaște: degeaba aplică amenzi, sancțiunile nu îi încălzesc cu nimic pe cetățeni. Mai mult decât atât, edilul i-a luat la țintă și pe muncitori, care se fac că plouă când e vorba să-și curețe utilajele înainte să părăsească șantierele și să revină pe străzile Clujului.

„La fel le spun și celor care au lucrări în oraș, nu poți să ai un șantier deschis și să te comporți ca în ograda proprie când tu ești pe domeniul public! Să afectezi trotuarul, să nu aibă loc să treacă cu un cărucior pentru că tu ți-ai amplasat basculanta, să lași mizerie, să ieși cu roțile nespălate. Măi, fraților, nu se mai poate așa ceva! Se supără pe mine, că primesc amenzi zilnic, că li se închid șantierele, dar voi fi necruțător până la capăt! Eu îi consider prieteni pe cei care respectă regulile orașului, în rest, îmi pare rău, dar intră în legalitate!”, și-a manifestat nemulțumirea Boc.


CITEȘTE ȘI: Firmele de salubritate, avertizate cu rezilierea: „Sunteți o bătaie de joc la efortul clujenilor!”

abonare newsletter