Actualitate

Firmele de salubritate, avertizate cu rezilierea: „Sunteți o bătaie de joc la efortul clujenilor!”

A trecut deja mai bine de o lună de când a fost implementată Legea colectării selective însă, cel puțin la Cluj-Napoca, metoda ecologică de a strânge gunoaiele nu funcționează așa cum trebuie.

Firmele de salubritate, avertizate cu rezilierea: „Sunteți o bătaie de joc la efortul clujenilor!” Firmele de salubritate, avertizate cu rezilierea: „Sunteți o bătaie de joc la efortul clujenilor!”

Nemulțumit în continuare de prestația celor două firme de salubritate din oraș – Rosal și Brantner-Vereș, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc trage încă o dată un semnal de alarmă privind problema colectării selective.

„Transportul public în Cluj-Napoca este la un nivel bun în privința calității serviciilor, spre deosebire de calitatea altor servicii pe care alte firme le prestează, tot pe bani publici, dar calitatea este inferioară. Mă refer la salubritate, unde am încă o mare supărare, pentru că nu se respectă calitatea serviciilor pentru cetățeni, deși ele sunt plătite, sunt obligații legale”, a punctat edilul, la un post de radio local.


La data de 1 iulie, cele două firme de salubritate aveau un număr important de puncte gospodăreşti care nu erau dotate cu pubele pentru cele patru fracţii. Au avut apoi termen timp de două săptămâni să le instaleze, fiecare firmă încasând câte o amendă de 20.000 de lei pentru nerespectarea condițiilor impuse. „Amenzile au curs și curg în continuare”, promite Boc, care nu ezită din nou să avertizeze firmele cu rezilierea contractelor.

„Coborând spre serviciu, observ ghenele de gunoi pline ochi toate în zona Zorilor. Imediat am dispus controlul. O să mai fie încă o zi în care arătăm că firma de specialitate nu și-a îndeplinit atribuțiile nici măcar pe 10% din sectorul pe care îl avea, ca să pot îndeplini condițiile de reziliere fără somație, fără instanță a contractului de salubritate”, a punctat primarul, care spune că se gândește deja la soluții alternative.


„Eu le-am spus cu prietenie, nu e niciun secret: dacă vă faceți datoria, tot respectul, suntem mulțumiți. Dacă nu, pregătesc documentația de reziliere și pregătesc alternativ soluții, să pot interveni cu altcineva. Nu este ușor să-i înlocuiești de pe o zi pe alta, dar lucrezi ca să creadă că nu doar de ei depindem. Ăsta e marele lor atu, «dar ce vor face ăștia, că doar tot pe noi ne pun să adunăm»!”, a mai precizat Boc.

„Normalitatea trebuie constatată, nu apreciată!”

Cele două firme se plâng că nu au suficientă resursă umană și se confruntă cu întârzieri în livrări la materialele solicitate. „Problema este în curtea lor, ei trebuie să rezolve”, crede primarul, punctând că pretențiile la normalitate „nu sunt un moft” al clujenilor, ci obligații legale.


„Sunt surprins de faptul că trebuie să apreciem normalitatea. Măi, fraților, normalitatea nu trebuie apreciată, ci constatată! Adică să apreciezi că cineva își face datoria și este plătit conform legii, nu, este o chestiune de normalitate!”, a mai declarat Boc.

Garda de Mediu a împărțit amenzile și a fixat – drept măsură complementară – termenul limită de 1 august ca cele două firme de salubritate să instaleze punctele gospodărești pe cele patru fracții. Primarul susține că, în cursul zilei de joi, a primit cu scepticism o notificare potrivit căreia toate punctele ar fi deja dotate cu pubelele speciale, trimițând echipe în teren pentru a verifica situația.


„Ei spun (n.red. firmele de salubritate), domnule, le adunăm în același loc că le găsim așa la punctele gospodărești. Dar eu zic așa, unde există situații de genul, vom discuta cu asociațiile de proprietari și vom educa cetățenii. Dar dacă găsiți gunoaiele colectate selectiv și le adunați tot în aceeași mașină, trebuie să dispăreți de pe piață pentru că sunteți o bătaie de joc la efortul cetățenilor! Mă enervează, pentru că nu am de cealaltă parte a baricadei un corespondent care să-și facă datoria conform legii. Nici cetățeanul nu e perfect, mai avem de lucrat la capitolul educație civică”, susține Boc.

„Să nu creadă că voi sta captiv lor, gata, primarul nu va avea ce face și nu va lăsa orașul fără să fie ridicate gunoaiele. Ba, voi găsi o soluție încât să nu fie nici criză de gunoaie și să avem și o soluție alternativă. Nu este o amenințare, este o constatare legală!” – Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca


CITEȘTE ȘI: Colectezi selectiv, te plimbi gratis cu troleul. Administrația Boc vrea să-i educe pe clujeni

Ultimele Stiri
abonare newsletter