Actualitate

Propunerea care va scandaliza taximetriștii clujeni. “Calitatea serviciilor este jalnică”

Procesul de bugetare participativă, unde clujenii propun proiecte, iar Primăria le implementează, dă frâu liber imaginației cetățenilor, iar propunerile acestora vizează cele mai arzătoare probleme ale orașului.

Clujenii mai au la dispoziție până pe 11 august să depună proiecte în cadrul procesului de Bugetare participativă. Zeci de proiecte au fost depuse până în prezent pe domenii ca alei, trotuare şi zone pietonale, mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei, spații verzi și locuri de joacă, amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public) sau oraşul digital.

O clujeancă a propus proiectul “Taximetrist în Cluj – o etichetă a civilității urbane”, care se vrea un ghid cu reguli care merg de la igiena orală până la îmbrăcăminte. Femeia își motivează propunerea prin faptul că serviciile de taximetrie în Cluj-Napoca ar fi “jalnice”.


"Dacă ar fi să etichetăm actualmente orașul după calitatea serviciilor de taximetrie, calificativul ar fi jalnic indiferent de criteriile alese. Lăsând la o parte discuțiile despre infrastructură, competitivitate, interese sau dezinterese, există un indicator fundamental pe piața serviciilor: resursa umană în care se investește. Taximetriștii au de respectat multiple reguli, inclusiv pe cele de circulație și sunt mulți cei care nu par să știe acest lucru. Un ghid al taximetristului clujean este imperios necesar. Dovada implementării acestuia printr-o instruire/training dedicată să devină criteriu de (re)autorizare pentru firmele de profil. Ghidul, elaborat pe sectiuni care să includă în primul rând reguli deontologice și de civilizație (inclusiv igienă personală și ținute estivale), ar putea cuprinde desigur și niște sugestii mnemotehnice de bună învățare a hărții orașului, căci adeseori avem cu taximetriștii convesații hilare despre destinații. Acesta ar putea fi elaborat în parteneriat cu mediul universitar”, spune femeia.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul în opinia acesteia?


“Taximetristul are de asumat în mod exemplar, nu șmecher sau descurcăreț, rolul de șofer. Pentru client, taximetristul este interfața unei comunități urbane, iar acolo unde beneficiezi de servicii de calitate, te întorci”, spune clujeanca.

Propunere: transport gratuit pentru toți clujenii


Un alt clujean a propus, ca soluție pentru reducerea traficului, gratuitate pe transportul în comun tuturor clujenilor, nu doar doar elevilor si pensionarilor.

“În momentul actual au gratuitate pe transportul public doar elevii și pensionarii. Nu cunosc costurile municipalității cu această gratuitate. Dar sunt absolut sigur că oferind gratuitatea pe transport public tuturor călătorilor, beneficiile pe care le obținem cu toții vor fi mai numeroase: reducerea semnificativă a traficului din oraș, poluarea aerului va scădea semnificativ, poluarea fonică va scădea semnificativ, numărul locurilor de parcare din centru s-ar transforma din insuficient în suficient, iar Clujul ar putea deveni un oras model demn de urmat. Chiar dacă această extindere a gratuității ar duce la dublarea cheltuielilor pentru municipalitate, o parte din ele pot fi recuperate din mărirea taxelor de parcare de lungă durată din centru”, spune inițiatorul propunerii.


Ce alte idei au mai avut clujenii:

Aleea Stadion, zonă pietonală
Patinoar pe lacul Chios
Spații de schimbat bebeluși în locuri publice (Primărie, toalete publice etc)
Piezișa, stradă pietonală

abonare newsletter