Actualitate

Deputat clujean, despre CFR: „S-a decis în mod criminal falimentarea sistemului public de transport”

Deputatul clujean Adrian Dohotaru a vrut să meargă cu trenul până la Bistrița. Când a urcat în tren, a fost uimit să vadă cât e de gol.

Sursă foto: Facebook Adrian Dohotaru Sursă foto: Facebook Adrian Dohotaru

Adrian Dohotaru a putut să vadă pe pielea lui câte probleme sunt cu sistemul public de transport, cât de puțini oameni mai folosesc trenul și care sunt condițiile de transport.

„Îmi iau bilet de CFR pentru Bistrița. Trenul gol, face trei ore, cu autocarul faci 2 ore și un sfert, cu mășina sub două ore. Îmi zic că sistemul public e varză, de aceea e gol. Mă gândesc cum se poate reprofesionaliza transportul feroviar. Se pornește trenul, vine controlorul, întind biletul. "Nu e bun". Mă panichez. Nu e trenul de Bistrița? Eu așa am văzut. Zâmbește: Este, dar e tren privat”, povestește deputatul.


Plătește suma cerută de controlor.

"Nu are niciun sens să se pornească două trenuri goale în același timp și să facă distanța în același număr de ore", îi spune Dohotarul controlorului.


Îi răspunde că nu el face orarul, ci mai sus.

„Ei bine, mai sus s-a decis în mod criminal falimentarea sistemului public de transport, că de aceea nu avem transport public la Caracal și în multe locuri din țară, că e feroviar sau rutier. În mod criminal, CFR a fost privatizată pe bucăți și subfinantata, cu subvențîi mai mari per pasager pentru companii private decât pentru compania publică. Iar din interese private, sunt gândite aceleași rute la aceleași ore, că să facă nerentabile traseele CFR. În mod criminal, investim 17 la 1 în unii ani în favoarea transportului rutier vs cel feroviar, pe când în Vestul civilizat proporția e de doi la unu. În mod criminal, autoritățile publice și capitalul valorizează transportul auto personal când statisticile arată clar că principala sursă de ucidere, mai mult decât războaiele, terorismul și sinuciderile, la nivel global, sunt mășinile. În mod criminal, punem accentul pe mășini la nivel de politici și nu pe trenuri rapide când știm că mașinile sunt una din sursele de poluare în top mondial și unul din factorii principali de declanșare a crizei climatice. Pe de altă parte, sunt melancolic că în Blow up-ul lui Antonioni. Am văzut o crimă, dar nu știu cum să o developez, cum să o demonstrez. Îmi zic că nu e doar povara mea, să mă bucur de drum, de lecturi și muncă tihnită”, spune Dohotaru.


 

abonare newsletter