Actualitate

De ce credem că drumurile trebuie să aibă și trotuare?

Consiliul Județean ne-a trimis un drept la replică plin de reproșuri și laude de sine, la un articol documentat pe baza unui comunicat emis tocmai de biroul său de presă.

În urma articolului “Lucrări de modernizare pe Drumul Bistriței... cu șanțuri lângă gardul oamenilor?”, publicat în ziarul Monitorul de Cluj în data de 19 iulie Consiliul Județean a reacționat și a trimis un drept la replică care conține aprecieri referitoare la documentare care, considerăm că nu sunt relevante pentru articolul în discuție întrucât informațiile sunt susținute pe de-o parte de un comunicat al Consiliului Județean, de cealaltă parte, fotografiile trimise de aceeași instituție arată exact ceea ce susține articolul.

În fotografii se observă că, pe anumite porțiuni, șanțurile sunt construite chiar lângă gardurile oamenilor. Astfel, locuitorii comunei sunt obligați să circule pe carosabil – un pericol în plus atât pentru pietoni, cât și pentru șoferii care trec prin zonă, mai ales noaptea.


În ceea ce privește îngrijorările referitoare la siguranța pietonilor apreciem că ele sunt justificate cu atât mai mult cu cât Monitorul de Cluj a contactat reprezentanți ai Poliției Rutiere pentru a lămuri aceste aspecte. În ceea ce privește prezența sau absența trotuarelor, chiar primarul comunei Așchileu, Ana Cighir, este confuză: „Lucrările sunt în execuție acum. Nu știu ce să zic, ei (n.red. executanții) au un proiect pe care trebuie să-l respecte. Părerea mea este că e foarte bine că ne asfaltează drumul și că ne fac șanțurile și rigolele. Ce-i făcut frumos, e bine! Trotuar nu a fost niciodată aici la noi... de fapt trotuare vor fi, au prinse și trotuare (n.red. în proiect). Acum e în executare lucrarea, dacă se lărgește drumul... ce să facem?”.

Referitor la poziția Consiliului Județean privind trotuarele, ne menținem punctul de vedere că absența unor spații destinate exclusiv circulației pietonilor coroborat cu “creșterea vitezei de circulație cu aproximativ 35%” pe fondul unui drum modernizat este de natură să contribuie nu la creșterea siguranței rutiere ci, dimpotrivă, la un risc de accidentare în condițiile în care șoferii vor fi tentați să apese mai tare pedala de accelerație.


Cu siguranță, investițiile în modernizarea rețelei de drumuri sunt o inițiativă lăudabilă, dar aceste lucrări trebuie să ia în calcul și aspect legate de siguranța pietonilor (mulți dintre ei în vârstă și prea puțin deprinși cu un număr ridicat de autovehicule), precum și a bicicliștilor, în condițiile în care acest mijloc de transport este tot mai des întâlnit în ultima perioadă.

Drept la replică Consiliul Județean Cluj:


“Lucrările de modernizare și reabilitare vor contribui, potrivit CJ Cluj, în mod direct, la îmbunătățirea parametrilor relevanți: creșterea vitezei de circulație cu aproximativ 35%, a siguranței rutiere și a portanței acestui sector de drum, construirea a 25 de stații de autobus și a 18 parcări, refacerea semnalizării rutiere, achiziționarea a 10 celule fotovoltaice pentru luminarea trecerilor de pietoni, montarea a peste 7.500 de metri de parapeți metalici și pietonali, amenajarea de poduri și podețe, realizarea accesului la proprietăți private și publice și, cu referire concretă la subiectul articolului, amenajarea a 2.256 de mp de trotuare”.

"Proiectul prevede realizarea de trotuare peste tot unde, din punct de vedere tehnic, documentațiile special elaborate în acest sens și experții implicați au decis că acest lucru este posibil. “Astfel, prin respectarea normativelor în vigoare, platforma drumului (parte carosabilă, benzi de încadrare și acostamente) trebuie să aibă o lățime de minim 8 metri, din care partea carosabilă trebuie să aibă o lățime de minim 6 metri".


Consiliul Județean Cluj susține că, în condițiile în care există porțiuni de drum unde limitele de proprietăți sunt situate în vecinătatea șanțurilor/rigolelor, realizarea de trotuare „ar fi fost posibilă doar prin exproprierea celor care dețin respectivele terenuri, ceea ce nu ar fi fost, în mod evident, nici de dorit și nici în interesul cuiva”.

CITEȘTE ȘI


Lucrări de modernizare pe Drumul Bistriței... cu șanțuri lângă gardul oamenilor? Consiliul Județean vine cu noi precizări

Ultimele Stiri
abonare newsletter