monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Bugetarea participativă 2019. Clujenii, aşteptaţi să vină cu propuneri de cheltuire a banilor

Primăria Municipiului Cluj-Napoca desfășoară și în acest an procesul de Bugetare participativă online. Astfel, toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca și au împlinit vârsta de 18 ani au posibilitatea să își asume din nou rolul de participant activ în definirea și abordarea problemelor orașului, implicându-se în procesul Bugetare participativă Cluj-Napoca.

Procesul Bugetare participativă Cluj-Napoca 2019 va demara luni, 8 iulie și presupune următoarele etape: înregistrarea participanţilor pe platforma online, depunerea propunerilor de proiecte (fiecare cetățean poate formula una sau mai multe propuneri de proiecte, câte un proiect pentru fiecare domeniu).

Valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 Euro (inclusiv TVA).


“Propunerile de proiecte vor face obiectul unei analize tehnice şi legale ce va fi realizată de către departamentele din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. În urma acestei verificări, se va stabili lista proiectelor care sunt eligibile. Toate proiectele declarate eligibile urmează să fie supuse votului cetăţenilor. Votul cetăţenilor are loc în două etape distincte, iar acţiunile necesare pentru implementarea proiectelor care obțin cel mai mare număr de voturi urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2020”, transmite municipalitatea.

Potrivit Primăriei, în prima etapă de vot, fiecare cetățean înscris pe platforma bugetării participative poate alege 6 proiecte (câte unul pentru fiecare dintre cele șase domenii stabilite). În această etapă, se vor selecta maxim 30 proiecte, primele trei proiecte clasate în funcție de numărul de voturi din fiecare domeniu vor intra automat în a doua etapă de vot, iar celelalte în funcție de numărul de voturi, indiferent de categoria din care fac parte.


În a doua etapă de vot, fiecare cetățean poate alege un singur proiect din cele maxim 30 stabilite în prima etapă.

La finalul celei de a doua etape de vot, vor fi selectate 15 proiecte. Primul proiect din fiecare domeniu clasat în funcție de numărul de voturi va fi selectat automat, iar restul proiectelor vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte.


Domenii unde se pot depune propuneri

Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii:


Alei, trotuare şi zone pietonale;
Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;
Spații verzi și locuri de joacă;
Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);
Infrastructură educațională și culturală;
Oraşul digital.

Calendarul procesului


8 iulie – 11 august - depunerea proiectelor
12 august – 22 septembrie - analiza proiectelor
22 septembrie – 20 octombrie - vot pe domenii
21 – 27 octombrie - validare vot pe domenii
28 octombrie – 17 noiembrie - vot final
18 – 24 noiembrie - validare vot final
25 noiembrie - afişare rezultate finale