Actualitate

A început numărătoarea inversă. Şantier în toiul verii pentru lărgirea străzii Bună Ziua. Bonus: Primăria vrea în zonă şi un parc pe 10 hectare

Clujenii care locuiesc pe strada Bună Ziua se vor bucura cât de curând de un trafic mult mai lejer. Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că, în câteva zile, buldozerele vor intra în zonă pentru lărgirea străzii. De mai bine de doi ani, conducerea Primăriei Cluj-Napoca vorbeşte despre această modernizare, iar proiectul acumulează deja luni de întârziere și nici măcar nu a început.

Viceprimarul Dan Tarcea spune că eventualele procese pe care municipalitatea le va avea pentru sumele plătite în evaluarea terenurilor nu vor bloca modernizarea străzii.

“În luna iulie, că va fi la începutul lunii sau la mijlocul lunii, vom vedea primele buldozere pe strada Bună Ziua. Orice proces pe această modalitate de expropriere nu va bloca lucrarea. Procesele pot să fie eventual pentru partea de evaluare a terenului, a cuantumului sumelor pe care trebuie să le plătim. Această evaluare s-a făcut conform legii. Legea spune că evaluarea se face conform grilei notarilor. Sunt evaluatori externi cu care Primăria are contract, Primăria nu a venit să spună nimănui «fă evaluara la 2 lei sau fă evaluarea la 2.000 de euro/mp». Această evaluare a fost făcută de evaluatori independenţi care şi-au asumat aceste evaluări şi pe care noi trebuie să le punem în aplicare. Indiferent cât aş considera eu sau alt funcţionar din Primărie că ar trebui plătit respectivul teren, nu are niciun fel de valoare pentru că primează ceea ce a făcut evaluatorul. Partea bună a lucrurilor este că lucrările pot să meargă fără să fie întrerupte de procese. E dreptul fiecărui cetăţean, dacă se consideră nedreptăţit, să meargă la instanţă iar instanţa să decidă că suma e prea mare sau prea mică”, a spus Tarcea la un post de radio.


Termen de finalizare: martie, aprilie sau mai 2020

Tarcea spune că potrivit contractulul, lucrările ar urma să fie gata în 7 luni, inaugurarea acestora putând avea loc fie în martie, fie în aprilie, fie în mai.

“Acolo discutăm undeva de 65 de parcele de teren cu suprafeţe cuprinse între un metru şi 250 mp, nu se afectează nicio clădire, doar câteva garduri sunt afectate pe strada Bună Ziua. Lărgirea străzii Bună Ziua se va face la trei benzi (2 dintre acestea cu sens de mers înspre Calea Turzii), cu două trotuare şi două piste pentru biciclete suficient de generoase. Va fi 1,75 metri o pistă pe sens. Practic, faţă de cele pe care le-am făcut până acum de un metru, 1,75 metri pe sens sunt suficient de generoase astfel încât circule pe strada Bună Ziua cu mijloace de transport alternative. Evident că aceste piste trebuie să continue şi în cartierul Gheorgheni, Andrei Mureşanu. Termenul normal de execuţie va fi 7 luni, dar dacă prindem perioada de iarnă în care nu se poate lucra... noi când discutăm de un termen contractual şi spunem 12 luni aici se iau în considerare lunile în care se poate lucra. Noi nu ştim astăzi dacă în luna decembrie se va putea lucra, dacă condiţiile meteo permit. Dacă în decembrie sunt 15 zile în care nu se pot face lucrări se prelungeşte contractul cu zilele respective. Acest termen de 7 luni poate să fie devansat sau avansat în funcţie de condiţiile meteo. Estimez că la începutul anului viitor vom putea să circulăm pe strada Bună Ziua. Martie, aprilie, mai, tot începutul anului viitor este. Din iulie încolo vorbim de jumătatea anului. Este o estimare că la începutul anului viitor vor fi gata lucrările, martie, aprilie, mai, îmi e greu astăzi să spun pentru că nu ştiu cum va fi vremea. De asemenea, pe strada Bună Ziua vor fi şi aliniamente de arbori de mari dimensiuni cum sunt pe Moţilor sau pe Horea”, a mai spus viceprimarul.


Parc pe 10 hectare în Bună Ziua

“Tot pentru Bună Ziua avem în desfăşurare un studiu de oportunitate pentru a face exproprieri pentru un parc. Sunt câteva variante de teren pe care ni le-au propus proiectanţii, sper ca în perioada următoare să putem definitiva studiul de oportunitate, să fie aprobat în Consiliul Local şi să putem face paşii următori. Ne dorim să facem un parc în Bună Ziua de mari dimensiuni, 5,6,7, 10 hectare.  De asemenea, şi în cartierul Zorilor dorim să facem încă un parc pentru că spaţiul verde pe cap de locuitor este foarte mic şi aici. Studiile de oportunitate merg în paralel şi în Bună Ziua şi în Zorilor”, a conchis Tarcea.

Mai mult, pentru descongestionarea traficului în zonă, Primăria Cluj-Napoca mai are în vedere și amenajarea a 2 sensuri giratorii: la intersecţia străzilor Bună Ziua-Măceşului-Trifoiului și la intersecţia străzilor Calea Turzii-Mihai Românul.


În 2017, municipalitatea dădea o lovitură dezvoltatorilor imobiliari din zonă sistând eliberarea autorizațiilor de construire din cauza încărcării foarte mari a traficului.

LUCRĂRI
19,7 milioane lei este valoarea totală a investiției pentru modernizarea Bună Ziua

Ultimele Stiri
abonare newsletter