Actualitate

Oficial CJ Cluj: Drumurile județene NU sunt în grafic. Problema majoră este lipsa de personal

De peste 20 de ani Clujul este în topul listei județelor din România cu cele mai proaste drumuri județene.

De peste 20 de ani Clujul este în topul listei județelor din România cu cele mai proaste drumuri județene. În fiecare mandat de 4 ani, rând pe rând, cei care s-au perindat pe la conducerea Consiliului Județean Cluj, îndiferent de coloratura politică, le promit cetățenilor că drumurile vor fi reabilitate, refăcute, asfaltate etc. Din nefericire pentru alegători, lucrările pe drumurile județene avansează în ritm de melc. Motivul invocat de autorități este acela că, firmele care au câștigat licitațiile organizate de forul județean nu au capacitatea de execuție invocând  lipsa de personal. Mai mult decât atât pe unele tronsoane unde au fost realizate lucrări de reabilitare, acestea sunt de proastă calitate, divergențele dintre beneficiar ( CJ Cluj) respectiv executantul lucrărilor ducând de cele mai multe ori la procese în instanță.

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar a recunsocut în cadrul unei emisiuni TV că drumurile aflate în administrarea instituției pe care o reprezintă sunt proaste. Vakar a oferit explica de ce clujenii nu au drumuri la același nivel de calitate ca cel al județelor vecine.


"Proiectele Consiliului Județean sunt ambițioase, sunt mari și, de aceea, și bugetul este pe măsură. Județul își poate permite aceste lucrări. Problema majoră și, nu pot să zic că merg foarte bine și merg în grafic aceste lucrări, problema majoră este lipsa de personal a firmelor contractante. În afară de birocrația existentă, a autorizațiilor și a implementării proiectelor. Cel mai mare proiect al CJ este cel al drumurilor județene care fac legătura cu sistemul european, generic denumite Drumul Bistriței și Drumul Apusenilor. Amândouă drumurile sunt pe proiecte europene în total însumând peste 80 de milioane de euro, Este vorba de mai mult de 100 de kilometri, 108,5 km de drumuri modernizate. Contribuția noastră este de 2,5%. Este o afacere foarte bună în ceea ce înseamnă finanțarea. În ceea ce înseamnă implementarea este foarte greu. Forța de muncă în județ este mai mult decât puțină. Lucrările și tot ceea ce se implementează  în județ depășesc cu mult granițele județului sau granițele regionale. Vin firme de peste tot, încearcă, câștigă proiecte și totuși se lovesc de tot felul de probleme, mai ales cea de personal. Mai este și acea mărire a salariului pe ramura economică care a intervenil la începutul anului. Prin urmare aceste mpriri exced proiectele europene. Trebuie susținute din ceva. Nu este o problemă județul Cluj are forță să susțină aceste măriri doar că, problema licitațiilor, problema  actelor adiționale acestor proiecte, problema dovezii a firmelor asupra nivelului dde personal cu  salariul minim că doar acela se mărește nu și cel al managerului sau al ingineului șef, duce la tot felul de conflicte. Există o firmă în județul Cluj care are proiecte mari și de bună parte de vreme refuză să prezinte acel raport din REVISAL prin care își dovedește numărul de angajați la un anumit nivel", a afirmat Istvan Vakar.

Întrebat de un telespectator de ce tronsonul de drum de la Turda la Câmpeni nu este curpins în programul de reabilitare, Vakar a afirmat că drumul respectiv nu se află în administrarea județului. Totodată vicepreședintele CJ Cluj a recunoscut că există divergențe între CJ  Cluj și executanții  lucrărilor motiv pentru care s-au fcătu mai multe sesizări instituțiilor de anchetă.


"Partea de drum dintre Turda și Câmpeni este drum național nu ține de CJ. Din câte am văzut eu acum trei săptămâni pe o parte s-au făcut lucrări de reabilitare. Cânt am trecut eu pe acolo se făceau reabilitări pe zona Mihai Viteazu - Moldovenești, partea aceea. Noi avem partea noastră de drum județean care este în reabilitare și avem probleme cu firma aceea pe care nu aș vrea să o numesc. Drumul de la Vlaha care iese la Buru și merge până la limita cu județul Alba. În ultima vreme calitatea lucrării lasă de dorit, intervin instituțiile care sunt abilitate în acest domeniu dar, toate aceste intervenții întârzie implementarea spre finish a drumurilor. CJ este într-o situație destul de… aș zice eu interesantă. Până nu demult aveam problema: Nu sunt bani , de aceea nu reabilităm", a declarat Vakar.

 


 

 

abonare newsletter