Actualitate

E. Ungureanu trage de urechi Primăria privind colectarea selectivă: Obsesia pentru „noi suntem primii” trebuie să dispară din discurs!

Cluj-Napoca a devenit primul oraș din România cu sisteme inteligente de colectare selectivă a deșeurilor stradale. Cu toate acestea, deputatul USR Emanuel Ungureanu dojenește Primăria, pe care o îndeamnă să fie prima care oferă exemplul sănătos al colectării selective.

Vicepreședintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților a efecutat o vizită la sediul Primăriei municipiului Cluj-Napoca. Ungureanu susține că, deși municipalitatea se laudă cu implementarea acestui program, pubelele din curtea instituției nu se conformează discursului. Unele dintre ele sunt închise cu lacăt, altele sunt descoperite, iar mirosul devine insuportabil, mai ales vara, când căldura este mare.

„Zilele acestea Primăria a anunțat cu surle și trâmbițe un program prin care impune clujenilor să colecteze selectiv deșeurile. Un lucru absolut normal, un lucru bun! Dar, în comunicatul Primăriei, a apărut că «noi suntem primii», că noi, clujenii, suntem cei mai tari. Trebuie să ne concentrăm însă pe model! Cum să selecteze clujenii deșeurile luând ca exemplu Primăria? Până deunăzi, exact la intrarea în Primărie, pe unde domnul Emil Boc vine la serviciu zilnic, existau câteva containere care, de câteva zile, au fost conectate la această filozofie nouă”, povestește deputatul USR care, deși aprobă inițiativa municipalității, îi înțelege și pe clujenii reticienți.


Pubelele de la Primărie, „o carte de vizită proastă” pentru Cluj-Napoca!

„Vreau să multiplicați cu alte situații similare din Cluj-Napoca, unde nu există un sistem de colectare selectivă. Clujeanul nu vede finalitatea, atât timp cât clujeanul știe că la Pata Rât nu se face în mod curent colectare selectivă. Îndemnul meu pentru domnul Boc este ca modelul să pornească de la Primărie, aceste forme de a aduna gunoiul în zona Primăriei să aibă logică. Aici trebuiau să fie câteva sisteme inteligente, îngropate, să înceapă încă de aici exemplul!”, este de părere Emanuel Ungureanu.


„Este o carte de vizită proastă pentru Cluj (n.red. containerele de la Primărie), pe-aici intră și delegațiile străine, este zona parkingului. (...) E foarte bine să ne lăudăm că suntem primii, dar trebuie să ne uităm că, în Vest, colectare selectivă se face de mult timp, cu cap și coadă. (...) Obsesia pentru «noi suntem primii, noi suntem cei mai tari» este o chestie infantilă, care trebuie să dispară din discursul nostru. Trebuie să ne mobilizăm și să mergem pe modelul occidental de civilizație, nu să comparăm sudul românesc cu excepționalismul nostru ardelenesc. (...) Să fim primii, dar să nu sărim calul cu această mândrie locală prostească!”, îndeamnă la calm Emanuel Ungureanu printr-o intervenție live pe Facebook.

CITEȘTE ȘI: Unic în România: Cluj-Napoca, primul oraș cu sisteme inteligente de colectare selectivă a deșeurilor stradale

Ultimele Stiri
abonare newsletter