Actualitate

Un spectacol jucat la Cluj a adus ofensă simbolurilor religioase. Ce spune Patriarhia

Un spectacol de teatru jucat la Cluj a adus indignare în rândul credincioșilor.

Cu ocazia zilelor „Pride”, la Cluj s-a jucat un spectacol în care actori ce ironizează călugări taie ceapă pe o icoană cu Hristos.

Luni a început la Cluj-Napoca Săptămâna Mândriei minorităților sexuale, în prima zi având loc trei evenimente: o expoziție de fotografii, o istorisire a poveștilor de viață ale homosexualilor și un spectacol de teatru. Acesta din urmă a stârnit reacții puternice din cauza conținutului provocator la adresa sentimentelor și simbolurilor creștine.


În cadrul reprezentației intitulate „Eu sunt. Și?”, jucate la „Casa Tranzit” din Cluj, actorii, îmbrăcați parțial în haine călugărești ortodoxe, au tăiat ceapă pe o icoană catolică reprezentându-L pe Iisus Hristos, folosită pe post de tavă. Totul pentru a aborda „problema identității sexuale prin prisma ambelor tabere (pro/contra) într-o cheie ironică”, pornind de la „situația lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia”, conform descrierii organizatorilor.

Patriarhia Română îşi exprimă indignarea privind ofensa publică adusă simbolurilor religioase în cadrul unui spectacol de teatru jucat la Cluj cu ocazia "Săptămânii Mândriei" a minorităţilor sexuale.


„Patriarhia Română a luat act cu profundă indignare de spectacolul de teatru Eu sunt. Şi?, prezentat la Cluj-Napoca în cadrul Săptămânii Mândriei a minorităţilor sexuale. Conţinutul indecent al acestei reprezentaţii include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creştine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator", se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

Potrivit Patriarhiei Române, „asemenea atitudini jignitoare la adresa covârşitoarei majorităţi a românilor, etichetarea negativă a credincioşilor creştini, ofensarea repetată a sentimentelor religioase dezbină societatea şi denotă intoleranţă tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranţă''.


„Considerăm că este vorba de un act de propagandă ideologică anticreştină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări aşa-zis artistice. Amintim că Legea cultelor 489/2006, la art. 13, alineatul 2, stipulează că sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase", precizează sursa citată.

Patriarhia susţine respectarea legii în spiritul şi litera ei şi îndeamnă la promovarea decenţei în spaţiul public, "ca premisă pentru o reală toleranţă".

abonare newsletter