Actualitate

Autostrada Transilvania înaintează, cu pași timizi, spre Ungaria? FOTO-VIDEO

Nodul rutier Biharia începe să prindă contur după ce lucrările au pornit timid în februarie.

Contractul pentru mini-lotul de 5,35 km al Autostrăzii A3 între Borș (granița cu Ungaria) și Biharia (la nord de Oradea) a fost semnat în 13 decembrie 2018 cu Trameco (parte din grupul Selina) și stipulează 4 luni de proiectare și alte 15 de execuție.

“Dacă se vor rezolva în timp util problemele birocratice și dacă antreprenorul se va mobiliza suficient de bine, sunt șanse ca noul tronson să fie inaugurat până la finalul anului viitor”, anunță Asociația Pro Infrastructură.


Prima porţiune de la graniţa cu Ungaria a Autostrăzii Transilvania, în lungime de 5,35 kilometri, ar urma să fie finalizată în martie 2020, a anunţat, anul trecut în decembrie, directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga.

Execuţia acestui tronson are o valoare de 28,5 milioane de euro, fonduri europene. Costul pe kilometru este de 5,3 milioane de euro, fără TVA.


Tronsonul respectiv, numit Lotul 3 al Autostrăzii Borş - Suplacu de Barcău, are o lungime de 5,35 kilometri, se întinde între localităţile Biharia şi Borş, pe o zonă de câmpie, până la graniţa româno-ungară, intersectând la nord de comuna Biharia drumul naţional DN19 (Oradea-Satu Mare).

Construcţia presupune şi realizarea unui nod rutier, respectiv nodul Biharia, cu cinci bretele şi trei pasaje, alături de alte poduri şi pasaje peste DN 19, peste calea ferată Oradea-Satu Mare şi peste un drum de exploatare peste autostradă.


Lucrările vor fi executate de asocierea Trameco SA - Vahostav SK AS - Drumuri Bihor SA - Drum Asfalt SRL - East Water Drillings SRL.

Valoarea acestui contract de proiectare şi execuţie este de 134.221.397,72 lei, fără TVA, echivalentul a 28,5 milioane de euro, din fonduri europene nerambursabile.

abonare newsletter