Actualitate

Boc a prezentat traseul METROULUI. Pe unde va circula și când se va implementa

Primarul Emil Boc a dezvăluit traseul metroului și al trenului metropolitan în Cluj-Napoca și în comunele învecinate.

“Primăriile din Gilău, Florești, Apahida, Baciu, Jucu, Bonțida și Cluj-Napoca se vor asocia pentru realizarea trenului metropolitan și al metroului. Pe infrastructura existentă va fi un tronson de 43 de kilometri, deja se modernizează, de la Nădășelu până la Bonțida, cu crearea unor stații noi precum în Baciu, la Tetarom, în zona Mărăști, la Podul IRA, la Aeroport și de acolo să se asigure preluarea cu transportul în comun a oamenilor spre alte destinații și cu crearea în zonele de extensie a zonei metropolitane de parcări unde oamenii să-și lasi mașinile și să folosească trenul metropolitan”, a spus Boc, joi dimineața, la un post de radio.

Potrivit lui Boc, metroul va funcționa de la Gilău la Podul IRA.


“În privința conectivității pe axa Vest - Est, de la Gilău până la podul IRA, va fi metrou. În afara Clujului, probabil, metrou de suprafață, în interior metrou subteran. Prima etapă este din Florești, din centru, conectivitatea cu Spitalul Regional de Urgență, cu centrul comercial...Spitalul de Urgență se va face. Noi asigurăm conectivitatea...intrarea în Cluj-Napoca, stații și te duci până la Podul IRA, de unde te poți conecta după aceea la calea ferată existentă și să iei trenul metropolitan mai departe.

Conectivitatea dintre Gilău și Florești va fi în etapa a doua. În prima etapă se va asigura o conectivitate cu autobuzul din Gilău până la Florești și tot din Gilău vei avea posibilitatea, tot cu autobuzul, să ai avea o conectivitate cu Nădășelu pe care să o folosești astfel ca oamenii să poată utiliza fie calea ferată, fie metroul, ca mobilitate alternativă”, a mai spus edilul Clujului.


Boc spune că proiectele sunt pregătite pentru a demara licitațiile.

“Este un proiect pe care îl avem gata pregătit să apăsăm butoanele de asociere și licitație pentru prefezabilitate la metrou și de fezabilitate la tren. O parte din bani vor fi folosiți din fonduri europene din actualul exercițiu financiar. Avem susținerea autorităților naționale și europene pentru realizarea acestui proiect. Până în 2023 se pot cheltui banii. Începem acest proiect, vedem cât durează procedura de licitație, sper să nu fie contestații. Din actualul exercițiu financiar vom putea finanța partea de tren metropolitan, din următorul exercițiu financiar, 2021 - 2027, partea de metrou. Nu în totalitate pentru că este un proiect mai mare de un miliard de euro. Vom asigura finanțare inclusiv privată, inclusiv din fonduri europene, inclusiv dintr-un parteneriat public-privat, inclusiv dintr-un împrumut, un pachet financiar care să aibă forță și să dea sustenabilitate proiectului”, a mai spus primarul Emil Boc.

abonare newsletter