monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Danileț, după întâlnirea cu Iohannis: „Nimeni nu e interesat de protestul judecătorilor!”

Mai mulți judecători și procurori, printre care judecătorul penalist Cristi Danileț, au avut o întâlnire cu președintele României.

Judecătorul clujean a întocmit o sinteză a discuțiilor avute cu șeful statului, dezvăluind propunerile înaintate acestuia.


„Președintele ne-a chemat la consultări pe legile justiției, nu pe referendum, în virtutea calității lui de mediator. Am fost 20 de judecători și procurori, reprezentând asociațiile și instituțiile din justiție.

Președintele e îngrijorat că legile s-au modificat pentru a ușura situația juridică a unor personaje. I-am împărtășit opinia, arătând că asaltul asupra justiției a început în anul 2012 odată cu sancționarea fostului premier și a culminat cu anul 2017 prin OUG 13. Am spus că e necesară prezența Președintelui României mai des la CSM, i-am sugerat să conteste la Comisia de la Veneția legile ce contrazic standardele europene, să provoace CCR să soluționeze conflictele dintre autoritățile statului.

Am arătat că modificările succesive au vizat preluarea controlului asupra justiției penale, eliminarea instrumentelor cu care operează procurorii și judecătorii, că nimeni nu e interesat decât de domeniul penal, că poliția judiciară a devenit ineficientă, DNA e trecut pe linie moartă, SIIJ este pentru terorizat magistrații, domeniul justiției juvenile este ignorat complet”, se arată într-o postare pe Facebook.

Nimănui nu-i pasă de protestul magistraților!

Judecătorul clujean se plânge că, în afara lui Klaus Iohannis, nimeni nu este interesat de protestul magistraților și procurorilor, care durează de mai bine de cinci săptămâni.

„Am subliniat că de cinci săptămâni judecători și procurori sunt în protest, dar nimeni nu e interesat de acest lucru – doar Președintele ne-a invitat la Cotroceni și câteva zeci de magistrați se vor deplasa la Bruxelles săptămâna viitoare. Din păcate, unii dintre participanții de azi, puțini însă, au apreciat pozitiv modificările la legile justiției, inclusiv înființarea SIIJ.

Unii dintre participanți au ridicat chestiunea referendumului, unii spunând că nu ar fi indicat, alții că ar trebui întrebată populația cu privire la modul de legiferare in domeniul justiției și cel penal. Președintele a apreciat că până în 2017 justiția funcționa și rapoartele MCV erau pozitive. A mai arătat că ar trebui ca magistrații sa fie consultați când e vorba de legi foarte importante”, a explicat Danileț.