Actualitate

Descoperire ULUITOARE pe șantierul Autostrăzii Turda-Sebeș

Muncitorii care lucrează pe Lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda au descoperit, în timpul unor săpături efectuate în zona localității Ciumbrud, urme ale unei așezări umane ce datează din prima epocă a fierului.

Este vorba despre trei situri arheologice, potrivit arheologilor Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Aceștia au descoperit două complexe de incinerare, un vas care probabil a servit drept ofrandă și o groapă de provizii, conform alba24.ro. Complexul recent scos la suprafață pe marginea drumului județean DJ142L, între localitățile Ciumbrud și Sâncrai, este datat undeva în jurul anului 1.000 î.H.

„Este vorba despre două complexe funerare aparținând primei epoci a fierului, Hallstatt, datate (n.red.) undeva în jurul anului 1.000 înainte de Hristos”, a declarat arheologul Gabriel Balteș.


Hallstatt este numele convențional al primei perioade a fierului, denumită astfel după localitatea cu același nume din Austria. Aceasta cuprinde intervalul de timp dintre secolele al XII-lea și al V-lea î.Hr.


„Am mai descoperit ceea ce ține de o locuință, o groapă de provizii transformată în groapă de gunoi apoi și am cercetat încă un complex în care am identificat un vas așezat pe fundul unei gropi. Probabil a rămas fie ca ofrandă, fie că era spart. Mai avem niște complexe pe care le cercetăm, zona este destul de săracă, suntem la zona de periferie a perioadei hallstattiene”, a precizat Gabriel Balteș, potrivit alba24.ro.

Autostrada Sebeş – Turda are circa 70 km, costând peste o jumătate de miliard de euro. Iniţial, toate cele patru loturi au avut ca termen de finalizare anul 2016, dar s-au produs întârzieri din pricina lipsei avizelor obligatorii pentru construire. Loturile 3 şi 4, pe traseul Turda – Aiud, au fost inaugurate în vara anului trecut. Loturile 1 şi 2, între Aiud și Sebeș, sunt promise pentru anul acesta, însă reprezentanții Asociației Pro Infrastructură sunt sceptici, termenul realist fiind mai degrabă cel mai devreme anul viitor.

abonare newsletter