Actualitate

Clujul dă ora exactă în România. Bucureștiul “fură” modelul implementat de Boc: autobuze școlare și cursuri care să nu înceapă la ora 8

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, spune că se gândește la o formulă prin care școlile să nu mai înceapă toate programul la ora 8, astfel încât această măsură să ajute la fluidizarea traficului din marile orașe.

Precizările au fost făcute în Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România, după ce primarul general Gabriela Firea a vorbit despre organizarea unei reţele de microbuze şcolare pentru decongestionarea traficului din Capitală şi a cerut sprijinul ministerului în vederea implementării proiectului.

„Sunt de acord cu propunerea doamnei primar şi chiar mă gândeam - şi poate că acest lucru este valabil în mai multe oraşe - dacă am putea să gândim o formulă: nu toate şcolile să înceapă la ora 8:00. Să încercăm să decalăm programul, în aşa fel încât să nu supraaglomerăm oraşele. Din punctul de vedere al ministerului, suntem extrem de deschişi spre propunerile dumneavoastră. (...) Problema cu microbuzele, propusă de doamna primar Gabriela Firea, funcţionează în Cluj şi funcţionează cu rezultate foarte bune. Poate fi o soluţie, un model pe care să îl avem în mai mute din oraşele noastre aglomerate”, a spus Ecaterina Andronescu.


Ecaterina Andronescu a vorbit şi despre transformarea liceului tehnologic în liceu tehnologic dual, cu un bacalaureat diferenţiat.

„Mi se pare normal, este corect să creştem competenţele autorităţilor locale în ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar. S-a făcut această solicitare de către dumneavoastră şi în viitoarea lege trebuie să o prindem. Liceul tehnologic, după opinia mea, este cea mai mare vulnerabilitate a sistemului de învăţământ românesc în acest moment. Ca urmare, încercăm să vedem cum putem să îl regândim şi să îl transformă în liceu tehnologic dual, cu un bacalaureat diferenţiat. Este nivelul următor de pregătire după şcoala profesională şi cred că lucrul acesta trebuie să îl facem şi trebuie să îl restructurăm prin lege, pentru că legea actuală nu ne permite să facem acum această transformare”, a menţionat ministrul Educaţiei.


Anul trecut, primarul Emil Boc a anunța introducerea unui proiect pilot în Cluj-Napoca și anume autobuzele școlare cu circuit închis. Deocamdată, programul este destinat doar copiilor din clasele 0-IV de la liceele Nicolae Bălcescu și Avram Iancu, urmând a fi extins și la alte școli din centrul orașului. Pentru extinderea proiectului, municipalitatea va mai achiziţiona zece autobuze noi.

De asemenea, tot peste descongestionarea traficul, Boc le-a cerut directorilor de la şcolile din zona centrală a oraşului să înceapă cursurile la ore diferite, între 7.30 şi 9.00 dimineaţa, pentru a reduce astfel aglomeraţia care se creează şi care blochează oraşul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter