monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Magistrații clujeni protestează din nou luni!

Magistrații clujeni vor protesta din nou, luni, față de refuzul Guvernului de a abroga integral Ordonanța de Urgență nr.7/2019, adoptată intempestiv, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii și a corpului de magistrați. Proteste vor avea loc și în alte orașe ale țării.


”Sistemul de justiție și cetățenii au nevoie de stabilitate și de cooperare loială între decidenți și beneficiari, nu de măsuri controversate, luate în grabă, improvizat, cu periclitarea independenței justiției și a principiilor esențiale statului de drept”, se arată în mesajul publicat de Cristi Dănileț pe Facebook.
De asemenea, magistrații acuză faptul că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este „o instituție de natură să creeze incertitudine în sistemul judiciar„, amintind că aproximativ 4.000 de judecători și procurori, dar și plenul CSM au emis opinii și avize negative față de legea de înființarea a acestei structuri, critici venind și din partea organismelor internaționale.
”România este un stat membru al Uniunii Europene, iar crearea unui parchet paralel de investigare a magistraților nu este în acord cu valorile europene de independență și imparțialitate a justiției”, mai precizează sursa citată.
Asociația Magistraților Europeni pentru Democrație și Libertăți (MEDEL) a cerut guvernului de la București să înceteze practica modificării legilor justiției prin ordonanțe de urgență și să garanteze independența judecătorilor și procurorilor.
În ciuda protestelor magistraților, Guvernul nu a dispus abrogarea Ordonanței de Urgență nr 7/2019, ci a decis, în ședința de marți, modificarea acesteia. Propunerea de modificare a fost avizată negativ de CSM.