monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Prima filmare din dronă de pe mini-lotul de 5,35 kilometri dintre granița cu Ungaria și Biharia, parte din Autostrada Transilvania

În premieră, prima filmare din dronă cu lucrările incipiente (decopertări, pregătire organizare de șantier, depozite materiale) de pe lotul Borș-Biharia, cei 5,35 km de la granița cu Unguria, capătul Autostrăzii A3 București-Borș!

Prima porţiune de la graniţa cu Ungaria a Autostrăzii Transilvania, în lungime de 5,35 kilometri, ar urma să fie finalizată în martie 2020, a anunţat, anul trecut în decembrie, directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga.

Acum, au apărut și primele semne de activitate în teren pe mini-lotul de 5,35 km dintre granița cu Ungaria și Biharia (la nord de Oradea), capătul de vest al Autostrăzii A3 București-Borș, anunță Asociația Pro Infrastructură.


“În imagini puteți vedea zona nodului rutier Biharia, intersecția A3-DN19. Stadiu este unul incipient: decopertări, depozite de agregate/materiale, lucrări la organizarea de șantier, construirea drumurilor tehnologice. Antreprenorul general (Trameco, parte din grupul Selina) nu a terminat încă proiectul tehnic și autorizația de construire nu este emisă. Contractul a fost semnat abia pe 13 decembrie 2018 și prevede 4 luni de proiectare și alte 15 de execuție efectivă în teren. Tronsonul va fi gata prin vara anului viitor, în cel mai optimist scenariu”, transmite Asociaţia Pro Infrastructură.

Execuţia acestui tronson are o valoare de 28,5 milioane de euro, fonduri europene. Costul pe kilometru este de 5,3 milioane de euro, fără TVA.


Tronsonul respectiv, numit Lotul 3 al Autostrăzii Borş - Suplacu de Barcău, are o lungime de 5,35 kilometri, se întinde între localităţile Biharia şi Borş, pe o zonă de câmpie, până la graniţa româno-ungară, intersectând la nord de comuna Biharia drumul naţional DN19 (Oradea-Satu Mare).

Construcţia presupune şi realizarea unui nod rutier, respectiv nodul Biharia, cu cinci bretele şi trei pasaje, alături de alte poduri şi pasaje peste DN 19, peste calea ferată Oradea-Satu Mare şi peste un drum de exploatare peste autostradă.


Lucrările vor fi executate de asocierea Trameco SA - Vahostav SK AS - Drumuri Bihor SA - Drum Asfalt SRL - East Water Drillings SRL.

Valoarea acestui contract de proiectare şi execuţie este de 134.221.397,72 lei, fără TVA, echivalentul a 28,5 milioane de euro, din fonduri europene nerambursabile.