Actualitate

Semnăturile iniţiativei civice #OameniNoi au fost depuse la Parlament

Uniunea Salvaţi România transmite că semnăturile iniţiativei civice Oameni noi în politică au fost depuse, vineri, la Parlament.

27 de organizaţii civice şi patru partide politice, printre care şi USR, au strâns peste 140.000 de semnături dintre care 120.000 validate de primării.
„Au fost anulate 20.000 de semnături pentru motive aiuritoare, precum o cifră greşită din CNP sau lipsa numărului de apartament. De asemenea, au fost zeci de primării care au refuzat să le valideze. În următoarele două săptămâni, primarii se vor trezi cu plângeri penale pentru abuz în serviciu, pentru că este inadmisibil ca primarii să ignore legea. Odată depuse în Parlament, fac un apel public către PNL, PMP, UDMR, ProRomânia şi chiar ALDE, să discute acest proiect de lege. Această iniţiativă este vitală pentru viitorul României. Ţinta pentru PSD, în acest moment, este justiţia, şi probabil nu se vor lăsa până o vor captura. După ce vor scăpa de răspundere penală şfii PSD, va urma modificarea legislaţiei electorală pentru a se permanentiza la putere.", a transmis Mihai Poliţeanu, preşedintele grupului de iniţiativă Oameni noi în politică.

USR subliniază că iniţiativa propune o liberalizare a vieţii politice. Rezultatul modificărilor propuse de iniţiativa Oameni noi în politică va însemna mai multe opţiuni pentru cetăţeni atunci când vor merge la vot.
„Noi, USR, am cerut modificările pe care le prevede iniţiativa, liberalizarea vieţii politice şi flexibilizarea cadrului legal astfel încât cetăţenii să se poată implica în viaţa politică, încă din urmă cu doi ani. Iar de când suntem în Parlament am avut mai multe proiecte legislative care prevedeau reforma electorală dar au fost respinse de majoritatea parlamentară. România va avea o democraţie vie atunci când vom avea mai mulţi cetăţeni implicaţi în politică. Noi credem că politica nu trebuie să aparţină unei clase politice învechite care s-a îndepărtat de ceea ce înseamnă democraţie şi reprezentarea cetăţenilor. Este timpul ca oamenii noi să facă pasul în faţă, pentru ca tot mai mulţi cetăţeni să se regăsească în politica din România.", a precizat senatoarea USR Florina Presadă.


Iniţiativa Oameni noi propune 7 modificări importante:
- Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
- Votul preferenţial pe liste de partid (liste deschise).
- Dublarea numărului de parlamentari aleşi în Diaspora.
- Recâştigarea dreptului constituţional de vot în cazul cetăţenilor români care trăiesc şi muncesc în afara ţării, dar care au domiciliul în România.
- Reducerea numărului de semnături necesare pentru a candida la alegerile locale şi parlamentare.
- Eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile locale şi europarlamentare pentru o mai bună reprezentare politică a comunităţilor.
- Implementarea unor măsuri de siguranţă a votului.

Următorul pas după depunerea semnăturilor la Biroul Permanent al Senatului, este transmiterea acestora către CCR pentru controlul de constituţionalitate, urmând ca apoi să intre în circuit parlamentar.


Pentru a ajunge la votul Parlamentului, iniţiativa avea nevoie de 100.000 de semnături valide, din 11 judeţe şi în municipiul Bucureşti, a câte 5.000 de semnături minimum, condiţii pe care iniţiativa le îndeplineşte.

Proiectul "Oameni noi în Politică" este iniţiat de 27 de organizaţii civice şi 4 partide politice: Acţiunea Civică Galaţi, #activAG Piteşti, Aradul Civic, VeDem Just, Braşovul Civic, Centrul pentru Studiul Democraţiei, Centrul pentru Resurse Civice, Corupţia Ucide, Curăţăm Galaţiul, Eu Ro Aleg 2.0., Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Iniţiativa Craiova, Iniţiativa România, Iniţiativa Timişoara, Mureşul Civic, Oradea Civică, Platforma România 100, Rădăuţiul Civic, Reactiv Braşov, Reset Iasi, Rezist Milano, #REZISTENŢA, Umbrela Anticorupţie Cluj, Ştafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Sibiu şi partidele Uniunea Salvaţi România, PLUS, Partidul Acţiunea Civică a Tinerilor, Partidul Oamenilor Liberi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter