monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Coral alungă șobolanii și insectele încă trei luni

Primăria Cluj-Napoca a prelungit cu trei luni contractul pentru deratizarea, dezinsecția și dezinfecția municipiului. Firma Coral asigură aceste servicii de 13 ani, iar contractul urmează să expire luna aceasta.

Primăria Cluj-Napoca a scos la licitație serviciile de dezinsecție, dezinfecție și deratizare. Valoarea contractului este de peste 72 milioane lei (15,6 milioane euro) și se întinde pe o durată de 8 ani. Anunțul a fost postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, dar firma Coral a contestat caietul de sarcini al licitației.

Până la o decizie definitivă a instanței, noua licitație este suspendată, iar consilerii locali urmează să aprobe într-o ședință continuarea prestării acestui serviciu tot de către SC Coral Impex SRL, până la preluarea acestuia de către un nou operator, dar nu mai mult de 90 de zile.


Printr-o decizie recentă, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a obligat Primăria Cluj-Napoca să corecteze o parte din caietul de sarcini.

Contract prelungit fără licitație


În anul 2006, în urma unei proceduri de licitație deschisă, Primăria municipiului Cluj-Napoca a delegat serviciul de deratizare, dezinsecție și dezinfecție prin concesiune către SC Coral Impex timp de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire.

În 2010, Primăria a aprobat, prelungirea contractului, fără licitație, cu Coral cu încă 7 ani și 7 luni până în 12 februarie 2019.


Sprijin managerial “performant”. Caietul de sarcini, contestat

În luna mai 2018, municipalitatea a achiziționat un studiu de fundamentare privind oportunitatea delegării operării serviciilor de salubrizare, elaborarea documentației de atribuire (caiet de sarcini, clauze contractuale) și asistență de specialitate pe perioada derulării procedurii de achiziței și suport în evaluarea ofertelor. De toate aceste documentații s-a ocupat firma EPMC Consulting SRL Cluj-Napoca.


Potrivit studiului de oportunite elaborat de EPMC Consulting, din 2019, municipalitatea ar urma să delege activitățile de deratizare, dezinsecție și dezinfecție printr-un nou contract de prestări servicii cu o durată de 8 ani de zile.

Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a aprobat documentația de atribuire, iar procedura de licitație a fost inițiată în luna noiembrie prin publicarea anunțului de participare în SICAP (platfoma de achiziții publice).


Documentația de atribuire a fost respinsă de trei ori de către ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice).

Licitația a fost contestată de către SC Coral Impex care a formulat o cerere de suspendare, CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) respingând această cerere, dar admițând în parte contestația. Coral a formulat plângere împotriva deciziei CNSC, dosar care se află pe rolul Curții de Apel Cluj.

În contestație, Coral a obligat Primăria Cluj-Napoca să corecteze o parte din documentație, municipalitatea s-a conformat, dar cu toate acestea Coral a formulat o a doua contestație. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis suspendarea derulării procedurii până la pronunțarea unei decizii pe fond.

Coral a contestat, printre altele, faptul că Primăria Cluj-Napoca nu a cerut opinia Institutului Cantacuzino în privința numărului de tratamente lunare contra țânțarilor sau numărul de utilaje necesare.

Firma Coral Impex SRL a fost înființată în 1993, în Ploiești, și este deținută și administrată de la înființare și până în prezent de Alexandru Badea.

O firmă din Deva cere menținerea actualului caiet de sarcini

Cea de-a doua firmă participantă la licitație a cerut CNSC să respingă contestația celor de la Coral. SC DD Chim SRL din Deva a înaintat CNSC o cerere de intervenție, solicitând respingerea contestației formulate de Coral Impex SRL. Cele două firme s-au mai contrat și în alte orașe din țară. Societatea din Deva este administrată de Csaba Vereș.

EPMC Consulting SRL, rețeta unui dezastru și la Centrul de Deșeuri

În 2013, Consiliul Judeţean Cluj a plătit 1,3 milioane lei firmei EPMC Consulting SRL să-i sprijine să managerieze implementarea Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor. Proiectul e pe butuci, dar firma de consultanţă a facturat serviciile şi a încasat banii. Administratorul societăţii EPMC Consulting (Environmental Protection Management and Conservation) este Cristina Corpodean, soţia lui Silviu Corpodean, fost director al Casei de Cultură a Studenţilor Cluj. Prin firma sa, Cristina Corpodean trebuia să vegheze asupra bunei desfăşurări a investiţiei la Centrul de Deşeuri. Firma - înfiinţată în 2005 sub numele KVB Economic - avea contracte cu mai multe administrații locale pentru implementarea unor proiecte legate de mediu. Despre KVB Economic presa scria că este într-o legătură strânsă cu PDL-iştii Sulfina Barbu și Silvian Ionescu, care au ocupat funcții importante în domeniul protecției mediului. Sulfina Barbu a fost ministru al Mediului, iar Silvian Ionescu, comisar șef al Gărzii de Mediu.

15 milioane de euro a încasat firma Coral din bugetul local în 9 ani de contract de la Primăria Cluj-Napoca