Actualitate

Sprijin managerial “performant”: 300.000 euro pentru implementarea unui DEZASTRU!

Monitorul de Cluj publică DOCUMENTELE unui contract suspect între Consiliul Judeţean Cluj şi o firmă de consultanţă cu legături politice.

Consiliul Judeţean Cluj a plătit 1,3 milioane lei unei firme care să-i sprijine să managerieze implementarea Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor. Proiectul SMID e pe butuci, dar firma de consultanţă a facturat serviciile şi a încasat banii.

În data de 20.05 2011, Consiliul Judeţean Cluj anunţa atribuirea unui contract pentru servicii de „Asistenţă Tehnică pentru sprijin managerial în implementarea proiectului Sistem Integratat de Management al Deşeurilor din judeţul Cluj”, în valoare de 1.335.449 lei fără TVA, societăţii KVB Economic filiala Cluj, transformată în Asocierea SC EPMC Consulting SRL (lider de asociere) – SC Blom România SRL (EPMC Ramboll See).


Contractul - mai exact modul în care a fost executat și achitat - ridică serioase semne de întrebare în ceea ce privește realizarea efectivă a obiectivelor, respectiv legalitatea încasării prețului pentru serviciile contractate, conturându-se suspiciuni de fraudare a fondurilor europene și chiar de spălare de bani, prin plata unor servicii fictive. Nerealizarea corespunzătoare a contractului de asistență managerială ar putea fi unul dintre motivele care au condus la rezilierea contractului de execuție la sfârșitul anului 2014.

Proiectul e în stand by, asistenţa tehnică, plătită în totalitate

Lucrările de construcţii executate în perioada 2012-2014 în cadrul acestui proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile şi din bugetul public ale judeţului Cluj au fost expertizate printr-un raport care a constatat lipsuri, neconformităţi şi nerealizări cantitative şi calitative, care fac nefuncţionale şi neexploatabile lucrările executate în perioada 2012-2014, astfel, parametrii tehnici şi funcţionali ai proiectului nefiind realizaţi.


Totuși, firma care trebuia să îi asiste pe funcționarii Consiliului Județean în implementarea proiectului - SĂ ÎI FEREASCĂ DE GREȘELI ȘI SĂ LE ASIGURE EXPERTIZA PENTRU A FINALIZA PROIECTUL - a  comunicat periodic realizarea contractului, a facturat serviciile și a încasat banii.

În 2013 s-au făcut plăţi în sumă de 1.201.904 lei, respectiv 90% din contractul de servicii, aşa cum rezultă din datele publice comunicate de Consiliul Judeţean Cluj pe anul 2013.


La data raportului fostului preşedinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, pe anul 2013, plăţile pentru contractul de lucrări au fost decontate în proporţie de circa 42% din valoarea contractului de execuţie de lucrări, în timp ce asistenţa tehnică pentru sprijin managerial s-a plătit aproape în integralitate cu mult înainte de finalizarea proiectului şi fără ca indicatorii cantitativi şi calitativi ai proiectului să fie realizaţi, fapt care ne poate duce cu gândul la ideea că plata serviciilor de asistenţă managerială nu corespund prestării unor servicii, ci ar reprezenta plăți ilegale.

EPMC Consulting trebuia să asigure CONFORMITATEA LUCRĂRII PÂNĂ LA RECEPȚIE

Din rapoartele trimestriale de activitate rezultă că principalele obligaţii contractuale ale firmei SC EPMC Consulting SRL au constat în asigurarea calităţii proiectului, parcurgerea cu succes a etapelor de finalizare a contractului, realizarea unui sistem de monitorizare a tuturor contractelor din cadrul proiectului şi realizarea unor proceduri de urmărire, raportare, mecanisme de plată corelate cu cerinţele contractului, dar şi acordare de sprijin în vederea asigurării conformităţii cu procedurile specifice la recepţia şi plata bunurilor etc.


Cu toate că nu s-a realizat obiectul proiectului şi nu au fost realizate etapele de finalizare a contractului CMID, Contractul de Asistenţă Tehnică pentru Sprijin Managerial a fost plătit la data de 10.10.2014 în proporţie de 98%, respectiv 1.306.036 lei, fără TVA, fără a se realiza obligaţiile contractuale, REFERIREA LA PROCEDURILE DE RECEPȚIE FIIND ELOCVENTĂ, fără a se semnala neconformităţile constatate în urma monitorizării contractelor din proiect, fără a se solicita prin rapoartele de progres trimestriale sistarea plăţilor pentru contracte executate în mod necorespunzător/neconforme şi fără a se monitoriza şi raporta stadiul de implementare a recomandărilor din expertizele tehnice efectuate pentru remedierea neconformităţilor constatate.

Lipsurile, neconformităţile, erorile deosebit de grave constatate prin rapoartele de expertiză tehnică, care nu au fost remediate sau refăcute după semnalarea lor, au condus la rezilierea contractului de lucrări de proiectare şi execuţie în luna noiembrie 2014.


KVB = EPMC. Legături cu Sulfina Barbu, Silvian Ionescu și PDL?

Administratorul societăţii EPMC Consulting (Environmental Protection Management and Conservation) este Cristina Corpodean, soţia lui Silviu Corpodean, fost director al Casei de Cultură a Studenţilor Cluj. Prin firma sa, Cristina Corpodean trebuia să vegheze asupra bunei desfăşurări a investiţiei la Centrul de Deşeuri.

Înainte de a câştiga contractul cu Consiliul Judeţean Cluj, firma - înfiinţată în 2005 sub numele KVB Economic - avea contracte cu mai multe administrații locale pentru implementarea unor proiecte legate de mediu (Sistem de Mangement al Deșeurilor la Bistrița, ecologizarea platformei industriale a orașului Călan etc).

Despre KVB Economic, presa scria că este într-o legătură strânsă cu PDL-iştii Sulfina Barbu și Silvian Ionescu, care au ocupat funcții importante în domeniul protecției mediului. Sulfina Barbu a fost ministru al Mediului, iar Silvian Ionescu, comisar șef al Gărzii de Mediu.

Despre Silvian Ionescu s-a scris că ar fi fost ofițer al Departamentului de Informații Externe al Securităţii (lucru recunoscut chiar de el) și chiar ofițer de legătură al lui Traian Băsescu în perioada în care era reprezentantul Navrom la Anvers. Această informație este greu de confirmat, provenind dintr-o sursă nesigură, Grupul de Investigații Politice condus de Mugur Ciuvică, un cunoscut opozant al fostului președinte.

Ulterior, firma a fost preluată de Cristina Corpodean și redenumită SC EPMC Consulting.

Dacă între Cristina Corpodean și foștii proprietari ai firmei nu ar exista o legătură este legitimă întrebarea: de ce nu și-a înființat o firmă nouă?

Expert în achiziţii publice, licențiat în tehnologia sudurii

Incapacitatea firmei EPMC Consulting se vede și din existența unor angajați cu calificări discutabile. Spre exemplu, expertul în achiziţii publice Alexandru Delia este licenţiată a Facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, cu specializarea Utilajul şi Tehnologia Sudurii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter