Actualitate

Primăria aprobă pe bandă rulantă blocuri de 6 etaje în centrul Clujului. Se mai miră cineva de traficul infernal?

Nu mai puţin de patru blocuri cu 5 sau 6 etaje urmează să se construiască în diferite zone ale Clujului cu acordul municipalităţii. Pe străzile Decebal, Constantin Brâncuşi sau Mărăşeşti (în zona Parcului Feroviarilor) vor răsări noi construcţii, în ciuda nemulţumirilor clujenilor. Recent, Curtea de Apel Cluj a suspendat o hotărâre de Consiliu Local prin care se autoriza un bloc de 5 etaje în Gheorgheni.

Consilierii locali vor aproba în şedinţa de miercuri, 6 februarie, o serie de planuri ubanistice de detaliu (PUD-uri).

Primul este cel de pe strada Constantin Brâncuşi nr. 119-119A unde urmează edificarea unui imobil cu funcţiuni mixte S (subsol) +P (parter) +5E (cinci etaje) +ER (etaj retras), beneficiar fiind SC Covaciu Construct SRL. Vorbim de o suprafaţă de 1.078 mp situată pe frontal nordic al străzii Constantin Brâncuşi. Accesul auto şi pietonal se va face din strada Constantin Brâncuşi. Potrivit municipalităţii, staţionarea autovehiculelor se va face în interiorul parcelei, pe locuri de parcare dispuse atât la subsol, cât şi la sol. Documentaţia a fost supusă aprobării şi în şedinţa Consiliului Local din luna ianuarie, dar s-a propus amânarea proiectului pentru clarificări suplimentare privind asigurarea locurilor de parcare pentru biciclete.


Cu toate că deseori s-au înregistrat reclamații și sesizări la Primăria Cluj-Napoca cu privire la construcția de blocuri pe strada Constantin Brâncuși, se pare că în acest caz, beneficiarul viitoarei construcții a avut noroc pentru că vecinii notificați nu au făcut sesizări.

Firm Covaciu Construct SRL este deținută de Mihai Ioan Covaciu, despre care presa locală a mai scris în urmă cu trei ani că nu a respectat autorizațiile de construire a patru imobile pe care le-a edificat pe strada Nicolae Colan.


Ne mutăm în apropierea Parcului Feroviarilor, mai precis pe strada Mărăşeşti nr. 40, unde va răsi alt imobil cu funcţiuni mixte 2S (două subsoluri) +P (parter) +5E (cinci etaje) +ER (etaj retras), beneficiarul construcţiei fiind societatea Neon Lighting SRL. Potrivit planului urbanistic de detaliu, accesul va fi din strada Mărăşeşti, iar staţionarea vehiculelor se va face în interiorul parcelei, pe locuri de parcare auto şi velo amenajate în spaţii dispuse la subsol. Vorbim de un teren în suprafaţă de 1.728 mp situate pe frontul sudic al străzii Mărăşeşti delimitată de proprietăţi private. Vecinii s-au arătat nemulţumiţi de proiect, reclamând distanţa mică între aceştia şi noua construcţie sau faptul că blocul le va lua lumina şi soarele. Unii reclamă şi vechimea locuinţelor din zonă (peste 90 de ani), iar săpăturile făcute la noul imobil ar uma să le afecteze structura de rezistenţă a locuinţelor şi cer acoperire în caz de daune.

Beneficiarul construcţiei, Neon Lighting SRL, este firma care se ocupă, an de an, de iluminatul de sărbători în oraş.


Trecem mai departe pe strada Decebal unde se vor edifica nu unul, ci două blocuri de 4, respectiv 5 etaje.

Primul pe Decebal nr. 108 imobil mixt S (subsol) +P (parter) +4E (patru etaje) +ER (etaj retras), beneficiar Paşca Doru Nicolae. Şi aici circulaţia şi accesul se vor face din strada Decebal, iar staţionarea maşinilor se va face în interiorul parcelei de 509 mp. pe locuri de parcare special amenajate. Şi aici au existat vecini nemulţumiţi care au reclamat înălţimea prea mare a construcţiei, lipsa luminii şi a soarelui.


Tot pe strada Decebal, dar la nr. 72 urmează să se ridice un bloc S (subsol) +P (parter) +5E (cinci etaje) +ER (etaj retras) pe un teren de 634 mp, beneficiarul construcţiei fiind SC Harshad International Limited SRL.

“Parcela este prea îngustă, nu se poate construi”, “Se pierde intimitatea”, “Mi se distruge structura de rezinstenţă a clădirii mele”, sunt doar o parte din nemulţumirile vecinilor. În ciuda acestora, municipalitatea urmează să dea undă verde construcţiei.


Judecătorii au spus “stop joc” blocurilor pe Brâncuşi

Un proiect imobiliar care trebuia să se construiască pe strada Constantin Brâncuși nr. 98 de 5 etaje a fost suspendat în instanţă.  Beneficiarii proiectului imobiliar, societăţile Romdesign SRL (patronată de Liviu Septimiu Mărghitaş şi Octavian Victor Mărghitaş – fii fostului rector al USAMV Liviu Alexandru Mărghitaş) şi SC Teresa Construct SRL, dar şi Primăria Cluj-Napoca au fost daţi în judecată de către vecini, care au cerut suspendarea autorizaţiei de construire, iar în martie 2018 magistraţii clujeni au dispus suspendarea hotărârii Consiliului, potrivit Gazeta de Cluj. Municipalitatea a făcut recurs, însă în septembrie 2018 Curtea de Apel Cluj le-a respins cererea, menținând sentința Tribunalului Cluj. Deciza a fost definitivă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter