Actualitate

Medicul clujean Traian Mihai Neamțu, deținut al temnițelor comuniste, a murit

Cunoscutul medic clujean Traian Mihai Neamțu, deţinut al temniţelor comuniste şi fost preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici - Filiala Cluj, a murit luni, 28 ianuarie.

Medicul Traian Neamţu a fost cel mai cunoscut psihiatru din Cluj.

S-a născut la 19 august 1934 în comuna Mintiu Gherlii, județul Cluj. După şcoala primară făcută în localitatea natală, a urmat cursurile Liceului Petru Maior din Gherla de unde a fost exmatriculat în 1952 datorită unor activităţi îndreptate împotriva regimului. Reprimit cu greu în învăţământ, în 1954 a reușit să obţină bacalaureatul la Liceul Comercial din Cluj după care, între 1955 şi 1957 a făcut serviciul militar. În 1957, prin examen, este admis ca student la Institutul Medico-Farmaceutic din Cluj, dar în acelaşi an este exmatriculat datorită descoperirii originii sale familiale.


În anul 1958 începe perioada anilor negri pentru familia Neamţu. Fratele mai mare, Augustin, este arestat în iunie şi condamnat la 20 de ani de muncă silnică pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale şi acte de teroare. Traian a fost arestat în iulie şi condamnat la 10 ani de muncă silnică pentru aceeaşi faptă, iar mama lor a fost condamnată pentru tăinuire şi favorizare.

În ceea ce-l priveşte pe Traian Neamţu, detenţia îi prilejuieşte cunoaşterea unei părţi însemnate a gulagului comunist, fiind chinuit, înjosit şi persecutat în cele mai grele situaţii din viaţa sa. A fost deţinut în penitenciarele din Cluj, Gherla şi Galaţi, precum şi în lagărele de muncă forţată de la Periprava şi din Balta Mare a Brăilei (Stoeneşti, Giurgeni, Salcia, Strâmba). După executarea a şase ani din condamnare, în iunie 1964 a fost eliberat în urma graţierilor colective.


Revenind acasă, dă din nou examen la Facultatea de Medicină din Cluj unde reuşeşte să intre şi să parcurgă întregul ciclu universitar, luându-şi licenţa în 1970. După absolvire, de-a lungul anilor, a parcurs o serie de specializări şi perfecţionări în domeniul psihiatriei, reuşind să obţină şi un doctorat în domeniu.

Este autor a trei cărţi de specialitate şi a peste 150 de comunicări şi studii ştiinţifice publicate în ţară şi străinătate. Evoluţia şi rezultatele sale profesionale l-au impus ca medic-şef al Centrului de Sănătate Mintală din Cluj pe care l-a condus vreme de peste trei decenii.


După evenimentele din decembrie 1989 s-a implicat în activitatea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din judeţul Cluj dar şi de la nivel naţional.

Doctorul Neamţu a contribuit major la edificarea impunătorului Monument al Rezistenţei Anticomuniste situat în centrul Clujului, care a fost inaugurat în anul 2006. S-a îngrijit, împreună cu alţi foşti deţinuţi politici, de construcţia şi întreţinerea Memorialului cu Paraclis, ridicat în cimitirul de lângă Penitenciarul Gherla, precum şi de amenajarea Cimitirului din Dealul Cărămidăriei, ambele obiective memoriale fiind dedicate deţinuţilor politici care au murit în temniţa Gherlei.


Slujba de înmormântare, celebrată în ritul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, are loc joi, 31 ianuarie, de la ora 14.00, la capela Cimitirului Central din Cluj-Napoca.

Mă închin în faţa evreilor pentru că şi azi arată crimele nazismului, dar crimele comunismului nu le mai arată nimeni. A fost la fel, au fost bătăi, au fost oameni care au fost omorâţi în bătaie. Vă pot spune câţi vreţi (...) Am luptat pentru democraţie, libertate şi libertatea expresiei. Vă spun eu ce este libertatea. A fi liber înseamnă a fi în situaţia de a spune ce vreau şi ce cred. Încă nu e la noi în ţară şi am mai spus acest lucru, chiar dacă se vor supăra unii”, spunea medicul într-un interviu pentru Monitorul de Cluj în 2015.

Ultimele Stiri
abonare newsletter