monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Construcția autostrăzii A10 Sebeș-Turda întreruptă din cauza unei gropi de gunoi

Autostrada A10 Sebes-Turda se ”împiedică” de… gunoi. Tone de deșeuri blochează lucrările la breteaua de acces dinspre viitorul nod rutier Alba Iulia Sud spre centura orașului.

Potrivit proiectului Autostrăzii Sebeș-Turda, Alba Iulia va fi conectată la șoseaua de mare viteză prin două noduri rutiere: Alba Iulia Sud și Alba Iulia Nord.

Primul se situează imediat după viitorul pod al autostrăzii de la Limba (Ciugud), iar lucrările au avansat cât se poate de bine, astfel că, la sfârșitul anului trecut, acesta era în mare parte ”creionat”.
 
Mai mult, trei sferturi din breteaua spre centura Albei Iulia, care ne va ”cabla” la mult așteptata autostradă, erau și ele vizibile în teren. Aici, ca de altfel pe întreg Lotul 1 al autostrăzii, de 17 kilometri, tronson de la intrarea de la Sebeș până la Pârâul Iovului, la ieșire din Alba Iulia, lucrează Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL.


Un nou obstacol stă în calea constructorului. Potrivit reprezentanților antreprenorului, lucrările la breteaua de acces spre centura Albei Iulia de la nodul Alba Iulia Sud s-au ”înfundat” într-o mare de deșeuri, informează Ziarul Unirea.

Mii de metri cubi de gunoi autentic românesc au fost descoperiți aici, constructorul înștiințând în scris administrația locală albaiuliană despre situația cu care se confruntă.


Se pare că în această zonă din Partoș a funcționat înainte de revoluție o groapă de gunoi, închisă odată ce a devenit funcțională cea de la Pârâul Iovului. Cum la acea vreme nicio directivă europeană nu ne obliga la o ecologizare temeinică, ea s-a acoperit de pământ, dar și de uitare, din moment ce la etapa de creionare a acestui tronson ori la studiile geo nu și-a amintit nimeni de ea.