Actualitate

Cum s-a văzut omagiul lui Piersic „la rece”, după trei zile?

Păreri, comentarii și opinii despre omagierea lui Florin Piersic la 83 de ani. Concluzia? Evenimentul a fost „în vechiul stil comunist”, cu momente de muzică și dansuri populare, cu glumele lui Piersic – unele deocheate, altele fără gust –, la care sala a râs nu pentru că au fost amuzante, ci că așa e politicos.

130.000 de lei au fost alocați din bugetul local pentru un eveniment care nu s-a ridicat la valoarea actorului Florin Piersic. Suma a fost exorbitantă – Nu am spus-o doar noi, o spun și alții! –, iar pentru asta clujenii ar fi trebuit să se bucure de un spectacol de zile mari, Florin Piersic de asemenea. Evenimentul însă a lăsat de dorit. Pentru ce au fost folosiți banii? Poate nu vom ști niciodată.

„Când vom depăși la Cluj modul pășunist de a omagia un simbol?”

Într-o opinie publicată în Clujul Cultural (www.clujulcultural.ro), jurnalistul Tiberiu Fărcaș subliniază valoarea actorului Florin Piersic, însă conturează ideea că evenimentul a fost unul „pășunist”, specific administrației locale. Artistul ar fi meritat un eveniment „marca TIFF”, modern și atractiv.


„Eu cred că într-un oraș care a fost pus pe harta europeană de TIFF, Piersic ar fi meritat un alt tip de aniversare. Nu una cu iz pășunist, cu mitropoliți, academicieni și alte autorități. Piersic ar fi meritat să fie sărbătorit în breasla lui actoricească, iar evenimentul să fie organizat de echipa TIFF, una profesionistă, care știe să ducă la un alt nivel un eveniment de talia asta. (...) I-ar fi fost pe plac lui Florin Piersic un eveniment modern, axat pe cariera lui de actor, nu unul cu tarafuri de muzică populară și discursuri din zona cultului personalității? E bine că omagiem actori simbol, e bine că evenimentul s-a bucurat de public, a fost arhiplin, lumea îl iubește pe Florin Piersic. Și lui îi place să fie adulat. Dar tot provincial a fost evenimentul și, în ciuda a ce a făcut până acum TIFF pentru cinematografia românească și Cluj-Napoca, noi aici tot la pășunism am cam rămas”, a scris Tiberiu Fărcaș.

„Florin Piersic, de neoprit la 83 de ani: «La Ateneul Român trebuia să vină şi Piersic. Aşa, au fost toţi puţandrăii acolo»

În Adevărul, Remus Florescu a descris cum omagiile s-au plimbat de la un invitat la altul. Desigur, toți l-au lăudat pe Florin Piersic. Apoi, evenimentul care ar fi trebuit să fie o sărbătoare, s-a transformat într-un prilej de a ironiza politicienii din fruntea țării. Nici soția președintelui nu a scăpat de glume.


Un eveniment omagial cultural-artistic cu momente unice de teatru, operă şi folclor – aşa a fost descris spectacolul de angajaţii Primăriei, cea care a organizat aniversarea, şi chiar aşa a fost. Evenimentul a constat într-o suită de omagii, unele emoţionante şi bine alese pentru momentul aniversar, în timp ce altele, stridente, au încercat să zugrăvească în tuşe groase un portret de actor mesianic al poporului român. Primarul Emil Boc, care a primit el însuşi un omagiu de la prezentatorul Rareş Bogdan, i s-a adresat actorului: «puteţi fi oricând şi oriunde, la Hollywood alături de Anthony Hopkins, de Peter O'Toole, cu siguranţă eraţi în aceeaşi galerie». Aluziile nu s-au oprit aici. «Domnule prim-ministru, i s-a adresat Piersic lui Boc. Eu aşa vă ştiu, de prim-ministru. Acuma e o femeie... Trebuia s-o invităm». Piersic şi-a amintit şi de nevasta preşedintelui României: «Şi nevasta lui Iohannis nu e rea. Vorbesc serios. Ai văzut, poartă minijupe. Tu ştii ce-i asta, mă, mă doare capu’ numa când mă uit la ea. Eu aştept să apară că vine cu minijupe. Tu care filmezi, trebuie să înţelegi, ţărane, că dacă te uiţi mai sus îţi dai seama cam cum arată. Iohannis ăsta e băiat deştept, lucrează frumos», relatează Remus Florescu în Adevărul.

„Unicul. Fabulosul.”

Valentin Șchiopu de la PressOne a relatat o altă poveste, în care protagoniști nu au fost nume sonore, ci clujeni simpli, care ar fi vrut să prindă o parte din sărbătoarea lui Piersic, care au stat în fața cinematografului, sperând că vor reuși să intre.


„E ziua actorului şi primăria i-a făcut o «surpriză»: a cheltuit 130.000 de lei pentru un spectacol omagial. Maestrul e așteptat de aproape o mie de oameni. La intrarea în sală, oamenii se bulucesc. Coada se contractă când rupe rezistența a doi bodyguarzi. Ho, că nu e ca la piață aici, intră doar cei cu invitații. Dar e artistul poporului, sună o obiecție. Nefericitul popor care n-are invitații mai așteaptă. E gratis, dar nu tocmai. Din când în când, cineva se întoarce cu un anunț care animă coada. Încă cinci, se poate încă cinci. În spate, cinci se aude precum douăș'cinci, iar oamenii împing în același timp. Compactă ca o falangă macedoneană, coada nu nimerește ușa deschisă pe jumătate. Ho, ho, ho!, se strigă. Şi asaltul e respins de pe metereze. Gata, o singură persoană. Da, vă rog. E și bebe cu dumneavoastră? Sigur, intră. Și fetița, tot... Și bunica? Haideți, doamnă, câți mai sunteți”, relatează PressOne.

PressOne continuă cu momentele penibile din timpul spectacolului.
„Se trece la vizionarea unui montaj cu momente din cariera actorului, dar și un calup cu urările trimise de personalități care nu au putut ajunge la eveniment. Uite, ăsta-i omul nostru, exclamă Piersic când îl vede pe Dacian Cioloș pe ecran. Fostul prim-ministru susținea că, la o vizită în China, cineva l-a întrebat de Mărgelatu. Florin Piersic, în schimb, își amintește că, după un spectacol, Cioloș ar fi ținut să-l salute și i-ar fi pupat mâna de două ori. Tăt îs defect, uitați-vă la mine. Dar memorie am. Dacă toate ar merge ca… Băiat simpatic. Mi-o pupat de două ori mâna Cioloș, să fiu al dracu', Oreste! O venit la un spectacol și la sfârșit o fost atâta de impresionat, că mi-o luat mâna și o pupat-o de două ori. Am rămas tâmpit. Bă, și ăsta-i bulangiu. Păi da, mă, ce să-mi pupe mâna... Dar el e căsătorit cu o franțuzoaică, bună de nu-i adevărat, turuie sărbătoritul”, scrie PressOne.


Nici cei prezenți în sală nu au scăpat de glumele lui Piersic, acesta făcând aluzie la Matei Miko, unul dintre organizatorii spectacolului, că ar fi homosexual.
„Apoi, Maestrul îl reperează în sală pe unul dintre organizatorii spectacolului, doctorul Matei Miko. Acesta e cunoscut pentru faptul că i-a făcut cunoștință lui Irinel Columbeanu cu Monica Gabor, pe când ea, o adolescentă, lucra la firma lui de fotomodele. Cu o zi înainte de spectacolul la care asistăm, Piersic i-ar fi recitat lui Miko timp de două ore. Un fel de repetiție. Și un test de rezistență. Miko e aici, un băiat extraordinar. E prima oară când vă spun așa ceva, dar îmi pare rău că nu sunt homosexual. Unde e nevasta lui Miko, e pe-aicea? Să-ți dea Dumnezeu ce știu eu că e bine. Unde ești, Miko, vreau să vezi cum o pup pe nevastă-ta, relatează Valentin Șchiopu.

Nu a scăpat de glumele nesărate nici chiar Înalt Prea Sfințitul Andreicuț, mitropolitul Clujului.
Excelență, vă urăsc! Păi cum, când eu am 83, dumneavoastră aveţi 70 de ani? Sunteți și cam slăbuț, probabil că postiți mult. Pe vremea când eu împlineam 70 de ani, eram călare și pe cal, și pe situație, a glumit actorul, potrivit jurnalistului de la PressOne.


„Ce se întâmplă cu cheltuielile publice e un kitch grotesc”

Deputatul Adrian Dohotaru (fost jurnalist) a fost singurul (deocamdată) care a luat atitudine după dezvăluirea că Primăria municipiului Cluj-Napoca a plătit 130.000 de lei, bani publici, pentru un spectacol în cinstea actorului Florin Piersic la împlinirea vârstei de 83 de ani.

„Acesta e Clujul după cortina propagandei. Ce se întâmplă cu cheltuielile publice e de un kitsch grotesc. Sper ca trei forțe politice noi să intre în Consiliul Local, să facă o majoritate, pentru ca banul public să fie cheltuit cu o mai mare responsabilitate. Susțin revenirea cinematografului la denumirea de Cinema Republica. Florin Piersic este un actor mediocru, în fond, chiar dacă popular, actorii și regizorii tinerei generații fiind mult peste valoarea sa”, a scris Dohotaru pe Facebook.

***

Omagiul lui Piersic, văzut de ziariștii clujeni

„Ar trebui să ne întrebăm, într-un oraș în care au venit actori de talia unor Catherine Deneuve, Armand Assante, Claudia Cardinale sau Alain Delon, de ce nimeni din echipa TIFF nu a fost la pășunismul de sâmbătă seara? De ce nu a fost acolo fondatorul Tudor Giurgiu?”

„E bine că omagiem actori simbol, e bine că evenimentul s-a bucurat de public, a fost arhiplin, lumea îl iubește pe Florin Piersic. Și lui îi place să fie adulat.”
(Tiberiu Fărcaș, Clujul Cultural)

„Şi nevasta lui Iohannis nu e rea. Vorbesc serios. Ai văzut, poartă minijupe. (…) Tu care filmezi, trebuie să înţelegi, ţărane, dacă te uiţi mai sus îţi dai seama cam cum arată.”
(Remus Florescu, Adevărul)

Intră doar cei cu invitații. Dar e artistul poporului, sună o obiecție. Nefericitul popor care n-are invitații mai așteaptă. E gratis, dar nu tocmai.”

„Mi-o pupat de două ori mâna Cioloș, să fiu al dracu', (…) mi-o luat mâna și o pupat-o de două ori. Am rămas tâmpit. Bă, și ăsta-i bulangiu.”

„Miko e aici, un băiat extraordinar. E prima oară când vă spun așa ceva, dar îmi pare rău că nu sunt homosexual. (…) Unde ești, Miko, vreau să vezi cum o pup pe nevastă-ta

Excelență (ÎPS Andreicuț, mitropolitul Clujului – n.r.), vă urăsc! Păi cum, când eu am 83, dumneavoastră aveţi 70 de ani? (…) Pe vremea când eu împlineam 70 de ani, eram călare și pe cal, și pe situație

„Domnul Miko mi-a spus – lasă, nu te consuma, că o să fie lume și anul viitor. Miko, normal, dacă are 50 de ani. La care i-am spus – tu să-mi gigiulești bărzoiul.”

„Ano (i se adresează soției sale – n.r.), fato, doamno, (...). Fato, dacă te măritai cu altul, erai o nenorocită. Ce noroc ai avut să mă iei pe mine... Eu, nici într-un caz , pentru ca eu am avut foarte mari ocazii. Da, cântărețe, dansatoare. Am avut și-o dansatoare, da. (...) Domnu’ doctor Frențiu, dansatoare... Ai avut vreodată în viața ta o dansatoare? S-o pui să danseze. Să facă șpagat. Îți place șpagatul, doctore?”
(Valentin Șchiopu, Press One)

CITEȘTE ȘI: Cum am devenit „detractori” pentru că am spus adevărul. Care supără cam tare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter