Actualitate

La mulți ani, Florin Piersic! Actorul împlinește 83 de ani GALERIE FOTO

Peste 800 de persoane au participat sâmbătă seară la un spectacol dedicat aniversării lui Florin Piersic. Astăzi, 27 ianuarie, actorul împlinește 83 de ani.

La spectacol au asistat, printre alții, primarul Emil Boc, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuţ, episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu sau fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar.

Printre invitații speciali s-au numărat actriţa Medeea Marinescu, cu care Florin Piersic a jucat până acum în piesa "Străini în noapte" de peste 1.200 de ori, artiștii de muzică populară Ioan Bocșa și Ovidiu Purdea-Someș, Ansamblul Icoane și baritonul Dan Dumitrana. În cadrul spectacolului "Pe cărările vieții... cu Florin Piersic", pentru care Consiliul local Cluj-Napoca a alocat 130.000 de lei, a fost proiectat şi un film cu secvenţe din filmele şi piesele în care a jucat Florin Piersic, precum şi clipuri cu urări din partea mai multor personalităţi.


Florin Piersic a recitat poezii, a cântat, inclusiv la pian, şi a povestit întâmplări din viaţa sa. "Mă simt extraordinar şi îmi pare rău de un singur lucru, că nu am 38 de ani ci 83 de ani! Nu sunt emoționat, mă gândesc doar cum am să urc scările", a declarat "Mărgelatu", la sosirea la cinematograful care îi poartă numele din 2011.

Florin Piersic s-a născut în 27 ianuarie 1936 la Cluj-Napoca, fiind unul dintre cei mai îndrăgiți actori ai României.


La doi ani după absolvire, Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti obţinând rolul titular în "Discipolul diavolului". Au urmat "Tragedia optimistă", "Oameni şi şoareci" sau "Orfeu în Infern".

Debutul cinematografic s-a produs cu filmul "Ciulinii Bărăganului", în 1957, în care a interpretat rolul lui Tănase. Şi-a evidenţiat talentul în ceea ce priveşte filmele istorice în "Neamul Şoimăreştilor", jucând apoi în filmul care l-a făcut cunoscut "De-aş fi Harap Alb". Printre rolurile sale celebre din cinematografie s-au numărat haiducul Anghel Şaptecai, haiducul Grigore Pintea sau Mărgelatu. A avut şi continuă să aibă o bogată activitate teatrală pe scenele teatrelor româneşti.


De-a lungul timpului, actorul clujean a primit titlul de cetăţean de onoare al mai multor oraşe: Cluj-Napoca, Bucureşti, Bacău, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Galaţi.

abonare newsletter