monitorulcj.ro Menu
Actualitate

ȘCOLILE SE ÎNCHID din cauza GRIPEI! Vineri, 25 ianuarie, va fi ZI LIBERĂ PENTRU ELEVI.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii anunţă că numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat, astfel că Ministerul Educaţiei a decis că ziua de vineri, 25 ianuarie, va fi liberă pentru elevi.

Conform raportărilor INSP, săptămâna 14-20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca şi săptămâna anterioară acesteia. Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat. Conform specialiştilor, dacă şi cea de a 3-a săptămâna consecutivă îşi va menţine caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă. Ministerul Sănătăţii a informat astăzi Ministerul Educaţiei Naţionale despre situaţia prinvind evoluţia infecţiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă, care constă în suspendarea cursurilor şcolare pentru dată de 25 ianuarie 2019", informează Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, măsura suspendării cursurilor pentru ziua de vineri, 25 ianuarie, a fost aprobată printr-un ordin al Ministerului Educaţiei. Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarată ofical zi liberă, timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivităţi, arată sursa citată.


„Vom continua să supraveghem atent evoluţia gripei în toată ţara. Împreună cu Ministerul Educaţiei, vom continuă triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ săptămâna viitoare, odată cu realuarea activităţii în unităţile şcolare. Recomand părinţilor să pună accent în continuare pe măsurile igienico-sanitare, iar pe parcursul celor 4 zile libere să evite expunerea copiilor în colectivităţi”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Află mai multe despre prevenirea gripei


Virusul A H1N1 s-a ÎNTORS. Gripa NU se tratează cu antibiotice!

Ce spun doctorii clujeni despre gripă? 3.000 de doze de vaccin, disponibile la medicii de familie


Măsurile de prevenire şi control demarate de Ministerul Sănătăţii săptămâna trecută, la debutul sezonului gripal, se menţin în perioada următoare. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a demarat pocedura de achiziţionare a 25.000 de doze de vaccin, la cererea medicilor de familie şi a Direcţiilor de Sănătate Publică.

„Mai sunt la medici de familie aproximativ 24.000 (de doze de vaccin - n.r.). Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea am decis să suplimentăm numărul de vaccinuri gripale pentru a oferi protecţie unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită. Vom urgenta procedurile de achiziţie şi estimăm că săptămâna viitoare poate începe distribuirea acestora către medicii de familie", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.


În funcţie de situaţia epidemiologică, unităţile sanitare sunt responsabile să limiteze accesul vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc crescut.