Actualitate

Lărgiri de străzi și reabilitări de poduri, ținte principale în 2019. Modernizarea podurilor, blocată de INCOMPETENȚA Guvernului și a CFR

Primăria Cluj-Napoca și-a propus obiective mărețe pentru fluidizarea traficului în 2019. Dacă centura metropolitană rămâne ținta principală pentru descongestionarea traficului, municipalitatea plănuiește să grăbească lărgirea unor artere importante din oraș.

Viceprimarul Dan Tarcea a prezentat o scurtă radiografie a lucrărilor ce urmează să fie executate pe parcursul acestui an, punctând că una dintre țintele majore fixate de Primărie este crearea unei legături mai bune între cartierele Zorilor și Grigorescu. Acesta a dezvăluit că proiectul centurii metropolitane este în stadiul în care traseul prinde contur pe hartă. Deocamdată doar pe hârtie.

"Evident, muncim să o facem în timpul vieții noastre (n.r. centura metropolitană). Este cel mai important obiectiv în acest moment pentru municipalitate. Am avut cel puțin 20 de întâlniri cu proiectanții și cu diverse instituții ale statului pentru a pune pe roate proiectul. Proiectanții s-au întâlnit în acest an cu reprezentanții Companiei Naționale de Investiții Rutiere, practic se lucrează la stabilirea traseului.


Sunt câteva elemente care trebuie studiate mai bine, dar lucrurile sunt în grafic, până la sfârșitul anului 2019 trebuie să livrăm studiul de fezabilitate și o parte din proiectul tehnic. Suntem pe linie, se desenează traseul pe hartă. La nivelul municipiului lucrurile sunt mai simple, există deja un traseu stabilit prin PUG (n.r. plan urbanistic general), la Gilău, Florești și Apahida sunt câteva nuanțe care trebuie lămurite", a declarat Tarcea, la un post de radio local.

Trafic aerisit în Piața Lucian Blaga


Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca a explicat în ce stadiu se află lărgirea străzilor Calea Mănăștur, Mărginașă și Bună Ziua, precizând că se dorește prelungirea benzii dedicate mijloacelor de transport în comun.

"Lărgirea străzii Calea Mănăștur la cinci benzi este un proiect mai amplu, urmează lărgirea străzii Mărginașă și o străpungere de pe Calea Mănăștur pe strada Uzinei Electrice care să facă o legătură cu cartierul Grigorescu. Suntem în faza de obținere a studiului de fezabilitate, estimez că în luna februarie îl vom putea vota în Consiliul Local. Avem deja un studiu de trafic care trebuie să fie analizat în Comisia de Circulație, apoi urmează exproprierile. Această lărgire ne va ajuta să prelungim banda dedicată mijloacelor de transport în comun, vom crea o legătură mai bună între cartierele Zorilor și Grigorescu, practic vom reuși să descongestionăm inclusiv traficul din Piața Lucian Blaga.


Legat de lărgirea străzii Bună Ziua, suntem în faza obținerii unui aviz de a face licitație să mutăm rețelele. Cei de la ANAP (n.r. Agenția Națională pentru Achiziții Publice) au spus să facem patru licitații, am publicat caietele de sarcini, unul dintre ele a intrat în reevaluare. Odată ce vom avea avizul ANAP, putem să votăm indicatorii tehnico-economici, să avem studiul de fezabilitate, să trecem la exproprieri și la obținerea autorizației de construcție", a precizat Dan Tarcea.

Podurile, "în aer"!


Dacă utilitățile au început, încet, să mute instalațiile din zona Podului Porțelanului în vederea reabilitării, lucrările la Podul Garibaldi, respectiv la Podul Locomotivei sunt blocate de Guvern, respectiv de CFR. Totodată, la fel ca în cazul Podului Porțelanului, Nodul N urmează să fie renovat în cel mult 9 luni, astfel că modernizarea acestora ar urma să fie finalizată până la sfârșitul anului, promite Tarcea.

"La Podul Porțelanului, cei de la gaze au relocat țeava de gaz, cei de la curent urmează să mute toată instalația, după care vom intra și noi în faza de construcție efectivă. Durata este de circa 9 luni, undeva pe la sfârșitul anului vom finaliza lucrările. La Podul Garibaldi așteptăm o decizie a Guvernului, să obținem stăvilarul, care este în administrația Apelor Române. Avem nevoie de o hotărâre de Guvern, dar mergem în paralel cu studiul de fezabilitate și cu obținerea autorizației de construire. Primarul Emil Boc a avut o întâlnire cu directorul de la Apele Române și s-a discutat despre urgentarea intrării acestui stăvilar în administrația Primăriei.


Reabilitarea Nodului N durează tot circa 9 luni, avem deja o ofertă, sper ca la sfârșitul lunii februarie să fie adjudecată licitația. Oferta este în evaluare, mai trebuie solicitate câteva clarificări, nu ar trebui să existe contestații. Legat de Podul Locomotivei, încă așteptăm calculația de la CFR privind diferența de preț dintre locomotivele electrice și cele diesel (n.r. furnizarea de energie electrică ar urma să fie sistată pe perioada lucrărilor). Sunt deja vreo două luni și jumătate de când tot așteptăm, se pare că este complicată treaba. La Podul Fabricii, lucrările principale sunt sub pod, pentru consolidare. Termenul de execuție este de 16 luni, sunt lucrări extrem de complexe, podul a trebuit să fie ridicat cu 10 centimetri pentru a putea fi consolidat. Până nu se face consolidarea, nu putem lucra la suprafață, dar din luna mai vom începe și deasupra", a explicat viceprimarul Dan Tarcea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter