Actualitate

Terenul din centrul Clujului care este o ruină de 12 ani. Un medic le bate obrazul lui Boc și Tișe: “O groapă urâtă cu gunoaie”

Terenul de pe strada Victor Babeș pe care l-a concesionat Consiliul Județean acum 12 ani pentru construirea unui centru comercial rămâne abandonat pe termen nelimitat. În 2016, când s-a instalat în fotoliul de președinte al Consiliului Judeţean, Tișe spunea că în 2017 va începe construirea unui spital pentru copii pe acest teren, în valoare de patru milioane de euro.

Doctorul Magda Petrescu s-a prezentat marți la ședința de Consiliu Local unde i-a cerut primarului Emil Boc să rezolve problema terenului de pe strada Victor Babeș, teren care stă abandonat de mai bine de un deceniu. În stilul caracteristic, Boc a aruncat pisica în curtea Consiliului Județean.

“Sunt medic pensionar, am lucrat 41 de ani în Spitalul Clinic Județean la departamentul de Anatomie Patologică. I-am scris domnului primar în 2016 o scrisoare în care îl întrebam de ce nu se poate construi pe terenul Spitalului de Pneumoftiziologie în loc de un mall o parcare pentru aparținătorii bolnavilor de la Institutul Oncologic, Clinica de Pneumoftiziologie, Clinica de Psihiatrie, Neuropsihiatrie și Pediatrie. A rămas o groapă în care cresc copaci și gunoaie, acolo sunt depozite de gunoaie. Acolo se dorea fie un spital de chirurgie toracică, fie o platformă pentru aterizarea de elicoptere, la un moment, dar a rămas totul o groapă urâtă. Acolo a fost o seră, erau arbori splendizi și nu se poate face nimic?”, le-a spus Magda Petrescu consilierilor locali.


Primarul susține că terenul în cauză este în proprietatea Consiliului Județean.

“Vă mulțumesc pentru interesul pe care îl arătați unui subiect de interes major pentru oraș, suprafața pe care o identificați dumneavoastră este corectă, așa este, este un proiect care nu a fost finalizat. Partea proastă a lucrurilor este că acel teren nu ține de primărie, acel teren nu este și nu a fost niciodată în proprietatea primăriei, a fost și este în proprietatea Consiliului Județean care am înțeles că a reușit să finalizeze procedurile judiciare cu vechiul asociat cu care se asociase Consiliul Județean pentru a realiza un obiectiv important și Consiliul Județean are în vedere acolo să redea acel teren interesului public inclusiv printr-o unitate medicală și alte unități de profil. Detalii suplimentare vom lua de la ei când vor veni cu planul în Consiliul Local pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal sau a Planului Urbanistic de Detaliu pentru zona respectivă. A fost nevoie să se soluționeze printr-un proces relația dintre CJ Cluj și cei care câștigaseră licitația pentru realizarea obiectivului de investiții. Din nefericire, terenul nu este în proprietatea noastră, a primăriei, să putem interveni direct și să facem ceva. Când vor veni cei de la Consiliul Județean, evident, că vom aproba cu maximă urgență ceea ce ei consideră că e necesar și cu profilul zonei, inclusiv unitate medicală, parking sau ceva de genul acesta care să se preteze funcțiunii zonei”, a comentat Boc.


Akademia Center și ruinele spitalului din Mănăștur

Printre șantierele abandonate din Cluj-Napoca, alături de ruinele Spitalului Regional din Mănăștur se numără și Akademia Center de pe strada Victor Babeș. Început acum 12 ani, cu mare elan și cu multe promisiuni, proiectul a fost abandonat încă din fașă după ce investitorul Nisco Invest a intrat în insolvență. De atunci, nici firma falimentară și nici Consiliul Județean Cluj care a concesionat terenul către Nisco Invest nu au făcut nimic. În aceste condiții, șantierul a ajuns o ruină, împrejmuită cu gard metalic, iar printre  betoanele rămase de acum patru ani au crescut copaci.


Ideea construirii unui parking a rămas în aer

În 2013, reprezentanții Consiliului Județean Cluj declarau că au în plan realizarea unui parking pe terenul respectiv, dar totul a rămas la stadiul de intenție. Conducerea forului județean precizează că din cauza litigiului cu firma Nisco Invest, privind terenul, nu se poate face nimic.


La acea dată, reprezentanții forului județean precizau că se află în faza de recuperare a terenului pe care l-au dat gratuit, în 2007, firmei Nisco Invest pentru a ridica respectivul centru comercial.

Tișe visa la un Spital de Copii


Imediat după preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean în 2016, Tișe spunea, referitor la acest teren, că ar putea fi transformat în spital de copii. Ulterior, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a anunţat că anul viitor, adică în 2017?!, va începe construirea unui spital pentru copii în locul Akademia Center, în valoare de patru milioane de euro, care va fi dotat cu heliport. Potrivit lui Tișe, banii pentru viitorul spital de copii vor fi luaţi din creditul de 50 de milioane de euro pe care CJ Cluj intenţionează să-l acceseze pentru reabilitarea drumurilor judeţene.

“90% din problemele pe care le-am avut cu terenul din Hasdeu, cu Akademia Center, le-am rezolvat. Juridic, urmare a insolvenţei declarate pentru Akademia Center, noi practic putem intra în drepturi să beneficiem de acel teren. A fost o inabilitate a noastră în ultima perioadă în a prelua acest teren mai devreme. Acel teren, din momentul în care societatea cea care a beneficiat de el, Akademia Center, a intrat în insolvenţă există o clauză contractuală care spune că toate bunurile folosite până în acel moment revin judeţului. Mai mult, societatea sau oricine altcineva nu poate pretinde niciun drept asupra unui bun viitor pentru că acel bun viitor pe care dorea Nisco să-l facă nu mai poate exista. Pentru că Nisco nu mai are contract. Din moment ce contractul e denunţat prin procedura insolvenţei şi a falimentului, contractul a fost desfiinţat. Nu mai există contract cu Nisco, Nisco nu mai poate construi niciodată acea clădire, ca atare nu mai poate fi vorba de bunuri viitoare făcute de Nisco. Mai mult, terenul este în domeniul public al judeţului, el nu poate face obiectul niciunei executări silite”, spunea Tişe în urmă cu trei ani.

Clujenii au propus parc în locul şantierului părăsit

Terenul care oferă acum un peisaj dezolant a fost în atenţia clujenilor de mai multe ori, iar în urmă cu mai mulți ani câteva persoane au propus realizarea unui parc pe locul șantierului abandonat. „Întrucât de ani de zile locul care trebuia să găzduiască respectiva investiţie este lăsat în paragină, oferind un aspect dezagreabil, propunem realizarea pe acest amplasament a unui parc sportiv. Aducem în sprijinul acestei idei şi faptul că, la Cluj, numărul mediu de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor este deficitar faţă de prevederile normelor europene”, spunea un clujean, într-o sesizare.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj

Un proiect definitoriu pe care intenţionez să-l realizez în actualul mandat îl reprezintă edificarea unui Spital pediatric monobloc, construcţie pentru care se are în vedere terenul de pe strada Victor Babeş cu o suprafaţă de aproximativ 7.000 mp, a cărui destinaţie prevăzută în PUG permite realizarea unui astfel de obiectiv (...) CJ Cluj poate suporta costurile unei astfel de investiţii din bugetul propriu, estimate la patru milioane de euro, la care se adaugă costurile cu dotarea medicală. Lucrările vor începe anul viitor şi vor dura doi ani” (septembrie 2016)

Ultimele Stiri
abonare newsletter