Actualitate

Tribunalul Cluj blochează proiectul minier de la Certej: "O victorie uriașă pentru protejarea mediului în România!"

Tribunalul Cluj a anulat planul de urbanism pentru proiectul minier de exploatare a aurului cu cianuri la Certeju de Sus, după ce a constatat că avizul de mediu care a stat la baza adoptării lui încalcă legislația din domeniu.

Rețeaua Mining Watch Romania a anunțat, luni, o victorie majoră în justiție, pas important în stoparea ilegalităților de la Certej: Tribunalul Cluj a constatat că avizul de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal a fost emis cu încălcarea legislației privind protecția mediului și a anulat hotărârea nr. 11/2010, emisă de Consiliul Local al Comunei Certeju de Sus privind aprobarea PUZ pentru proiectul "Exploatarea minereurilor auro-argentifere și polimetalice din perimetrul Certej" al companiei Deva Gold SA. Practic, în lipsa PUZ, nu mai pot fi emise autorizații de construire pentru realizarea minei de aur. Exploatarea acesteia ar fi folosit anual 1,653 de tone de cianură.

Avizul de mediu anulat de Tribunalul Cluj fusese emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timiş (ARPM Timiş) în aprilie 2010, ca urmare a unei proceduri ce a durat circa trei ani. Acţiunea în justiţie pentru anularea PUZ proiectului minier a fost demarată în 2016 de către Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, asociaţie ce asigură secretariatul reţelei Mining Watch România. Aceeaşi asociaţie a obţinut, în 2015, anularea PUZ pentru realizarea proiectului minier de la Roşia Montană, hotărâre care a dus la sistarea definitivă a procedurii de autorizare a Proiectului Roşia Montană.


Potrivit unui comunicat remis de Mining Watch Romania, ca urmare a anulării planului, emiterea oricăror acte de autorizare întemeiate pe acest act, de exemplu emiterea de autorizaţii de construire, devine imposibilă.

"Este de departe cel mai important pas făcut în oprirea acestui proiect minier ilegal. Instanţa de judecată a arătat că avansarea minei, ce ar utiliza anual 1,653 de tone de cianură şi ar crea doar 221 de locuri de muncă, se realiza cu încălcarea legii. De altfel nu este prima dată când operatorul minier a arătat că sfidează legile României. În 2014 a început în mod ilegal organizarea de şantier şi a fost nevoie tot de intervenţia instanţei pentru a opri ilegalităţile", a precizat Roxana Pencea Brădăţan, director fondator Mining Watch România.


"Vreau să-i felicit oficial pe cei care au dus greul procesului, pentru că știu ce adversari au avut de înfruntat și cât de mari sunt interesele în domeniu. Eu și alți colegi din USR am fost implicați în lupta pentru salvarea pădurilor și apelor de la Certej încă dinainte de a intra în politică. Am continuat această luptă și după ce am fost ales senator.

În 2017 am inițiat și am fost raportor al comisiei de anchetă a cazului Certej, în cadrul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții. Raportul, adoptat în vara anului trecut, semnalează numeroase abuzuri și ilegalități din jurul proiectului minier de la Certej, motiv pentru care am solicitat o anchetă a Corpului de control al primului ministru și am sesizat DNA. [...] O dată în plus, se dovedește că în cazul în care decidenții politici iau decizii iresponsabile în domeniul protecției mediului avem nevoie de o justiție independentă pentru a stopa abuzurile, ilegalitățile și corupția din jurul lor", a declarat senatorul USR Mihai Goțiu.


Mihai Goțiu s-a implicat, în calitate de senator, în numeroase cauze de mediu: continuarea demersurilor pentru Roșia Montană, salvarea râurilor de munte amenințate de MHC-uri, salvarea Parcului Național Defileul Jiului de un proiect hidroenergetic ilegal, stoparea tăierilor din parcurile naționale și din pădurile virgine și cvasi-virgine sau diminuarea defrișărilor.

abonare newsletter