monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Primăria anunță „război” împotriva mașinilor parcate pe marginea străzii: „Cât de bine s-ar circula dacă am oferi benzile ocupate transportului în comun!”

Mulțumit de modul în care a încercat să descongestioneze traficul în cartierul Zorilor, primarul Emil Boc dorește să extindă inițiativa și pe Calea Florești, respectiv pe strada Nicolae Titulescu.

Edilul municipiului este hotărât să restructureze circulația pe modelul străzii Observatorului, acolo unde a decis ca benzile ocupate de mașinile parcate pe marginea străzii să fie eliberate.

„Faptul că am redat circulației pietonale și auto patru benzi de circulație, nu două așa cum erau înainte, se simte. Dacă ne uităm pe strada Titulescu sau pe Calea Florești, o parte din benzi este ocupată de mașini. Să ne gândim, dacă acele benzi ar fi date transportului în comun, cât de bine s-ar circula. Avem vreo 300-360 de mașini acolo din care doar vreo 160 cu abonamente (n.r. pe strada Nicolae Titulescu), pentru aceste mașini avem două benzi blocate care ar putea fi date transportului public.


Am decis să restructurăm prin sensuri unice circulația pe străzile din cartier și să găsim noi locuri de parcare, așa cum am făcut în cartierul Zorilor. [...] Încetul cu încetul, mașinile au fost scoase de pe carosabil, dar nu putem controla numărul de mașini care vin în oraș, Guvernul a scos aceea taxă de mediu și toată lumea cumpără câte mașini vrea. Vom putea doar să reglementăm, să spunem «aici așa se circulă»”, a declarat primarul, la un post de radio local.

Emil Boc a explicat ce se va întâmpla cu posesorii locurilor de parcare asigurate de Primărie. Acesta a făcut promisiuni că cei care plătesc pentru aceste locuri vor avea garantate alte spații noi în cazul în care se va decide eliberarea străzilor principale.


„Cei care au contract legal cu Primăria, vor avea locul de parcare asigurat. Oameni buni, aveți un loc de parcare plătit, nu veți mai putea parca pe strada asta, dar veți avea locul asigurat pe o altă stradă lăturalnică. Trebuie să ne gândim, în primăvara asta, să prioritizăm transportul în comun, măcar pe un fir de sens pe strada N. Titulescu.

În primul rând va trebui să ne folosim de infrastructura rutieră existentă pentru a descongestiona traficul. S-au identificat sensurile unice pe străzile pe care s-a făcut studiul de circulație, acum se numără bucată cu bucată fiecare loc de parcare. Nu o facem abuziv, arbitrar, peste noapte, întotdeauna oferim oamenilor o alternativă, fie prin parkinguri, fie prin restructurarea circulației.


Din păcate, pe Titulescu nu există un spațiu care să poată fi identificat pentru a crea mai multe locuri de parcare, măcar dublu față de cele existente. Anul trecut au dispărut sute de garaje, vor dispărea sute și anul acesta, potrivit proiectului de restructurare urbană. Din două garaje poți crea circa trei locuri de parcare”, a precizat Emil Boc.