Actualitate

Soporul va deveni "un cartier-model pentru România". Primăria anunță război împotriva speculanților: "Orașul nu este captiv niciunui grup de interese!"

Dacă Bună Ziua s-a dovedit a fi un eșec urbanistic, Primăria nu mai vrea să repete greșeala și în cazul noului cartier Sopor.

Pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca a apărut deja anunțul concursului de soluții pentru "Planul Urbanistic Zonal Sopor", aprobat în ultima ședință a Consiliului Local. Primarul Emil Boc susține că acest proiect va fi controlat de autoritățile publice, spre deosebire de cum s-a întâmplat în cartierul Bună Ziua, gestionat precar de proprietarii privați.

"Soporul va fi un oraș în oraș, de fapt va fi un nou orășel cât Mănășturul pe vremea comuniștilor, când a fost conceput. Acolo vor fi în jur de 20.000 de locuințe, cu circa 50-70.000 de oameni. Pentru prima dată după Revoluție am pornit un proiect invers: nu vine proprietarul privat să-și facă casă, apartament sau bloc, ci municipalitatea va stabili regulile jocului, prin acest PUZ făcut în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România (n.r. filiala Transilvania) pe bază de concurs de soluții larg european, național și internațional. Câștigătorul va stabili lățimea bulevardelor (n.r. 18 metri), va decide unde se află creșa, grădinița, școala, biserica, centrul de cartier. Toate facilitățile necesare unui oraș vor fi într-o proximitate de maxim 20 de minute ca să eliminăm traficul nenecesar, să nu mai vii să-ți duci copilul din Sopor până în Mănăștur", a declarat primarul la un post de radio.


"Dacă lăsam invers, aici dau ca exemplu negativ cartierul Bună Ziua, lăsat să fie construit de către privați, ei nu vor avea disponibilitatea de a crea aceste facilități. Acum ne chinuim să lărgim Bună Ziua la trei benzi și jumătate cu tot cu pista de biciclete. Nu mai vrem să ajungem în această situație, pornim noi și spunem «acestea sunt regulile, dragi clujeni, în regulile acestea toți aveți o singură unitate de măsură, și-anume legea!»", a precizat edilul.

Emil Boc a clarificat și data de începere a lucrărilor la conturul de 237 hectare, acolo unde se dorește un "cartier-model pentru România".


"Acolo nu se va mai putea construi pentru cel puțin 8-9 luni, până nu se vor finaliza toate studiile, după care va fi deschis un nou cartier, dar repet, făcut ca la carte. Acest cartier va fi un model pentru România, nu spun vorbe mari, vreau să fie unul de referință la modul științific, mai ales că vom alege cei mai buni experți! În 4-6 luni sperăm să avem desemnat câștigătorul PUZ-ului, apoi, într-un interval de maximum un an, acesta să fie pus pe masa Consiliului Local și să înceapă construcția propriu-zisă", a punctat Boc.

Primarul a explicat de ce a recurs la această soluție de gestionare a lucrărilor de către autoritățile publice, susținând că egalitatea de șanse primează la Cluj-Napoca.


"Orașul nu este captiv niciunui grup de interese, acesta a fost primul meu obiectiv când am ajuns la Primărie! Să nu se spună «mă, la Cluj dacă nu faci parte din grupul X sau Y, nu poți să construiești, nu poți să te dezvolți, nu poți să vii cu o firmă». Așa ceva este exclus, un asemenea mod de gândire blochează șansele de modernizare. Le-am spus tuturor, nimeni nu poate veni la primar să bată în masă să spună «fă așa sau așa!», Primăria este autoritatea supremă a cetățenilor, dar care deschide egalitate de șanse, în limitele legii. Noi ajutăm pe toată lumea, indiferent de culoare politică, origine etnică, că este din Cluj, București sau Galați, toți au egalitate de șanse. Cu o singură condiție: respectați legea și comunitatea și sunteți bine-veniți! De asta sunt investitorii din Timișoara care au cheltuit 150 de milioane de euro în Cluj, toți care vin cu bună-credință sunt bine-veniți", a mai spus Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter