Actualitate

Ce urmează după VALUL DE ELIBERĂRI a CORUPȚILOR? Judecătorul Cristian Danileț: "Procedurile reluate să se desfășoare de pe o zi pe alta!"

Judecătorul penalist Cristian Danileț este de părere că Înalta Curte de Casație și Justiție, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să găsească, în situațiile cu mare interes public, soluții pentru ca "procedurile reluate să se desfășoare nu doar rapid, ci poate chiar de pe o zi pe alta, ca în Occident".

Magistraţii instanţei supreme au dispus suspendarea pedepsei de 4 ani de închisoare cu executare a fostei şefe DIICOT, Alina Bica. Aceeaşi soluţie a fost dispusă şi pentru fostul şef ANAF, Şerban Pop, condamnat tot la 4 ani de închisoare, în acelaşi dosar. "Portița" prin care au scăpat? Contestație față de formarea completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ.

Danileț, judecător la Tribunalul Cluj, susține grăbirea procedurilor reluate de interes public. În cazul fostei șefe DIICOT, termenul pentru judecarea contestaţiei în anulare formulate este 21 ianuarie, când va trebui să se prezinte într-un dosar în care a fost condamnată pentru favorizarea făptuitorului, după ce i-a ridicat sechestrul asigurator asupra acțiunilor lui Adriean Videanu, fostul edil din București.


"Eliminarea unor probe sau anularea unor hotărâri nu înseamnă în mod automat că acuzatul este nevinovat sau că justiția a comis un abuz. Doar se reiau sau se continuă niște proceduri penale, orice soluție fiind posibilă, din nou.

În legătură cu situația legată de posibila reluare a unor proceduri în fața altor completuri de 5 de la curtea supremă:
- dacă este sau nu o problemă în compunerea completului din apel pentru cauze soluționate definitiv, aceasta se analizează în calea extraordinară de atac numită contestație în anulare;
- dacă într-adevăr se constată nereguli în compunerea completului de apel, atunci legea prevede reluarea apelului la cererea celui interesat (de regulă, condamnații au acest interes, dar pentru cei achitați poate că Ministerul Public are un interes similar);
- la sfârșitul judecății din apel este posibilă orice soluție prevăzută în Codul de procedură penală: achitarea, încetarea procesului penal, condamnare, trimiterea cauzei spre rejudecare primei instanțe;
- urmare a timpului care se va scurge, există pericolul de a se prescrie răspunderea penală;
- CSM și ÎCCJ trebuie sa găsească soluțiile manageriale pentru ca procedurile reluate să se desfășoare nu doar rapid, ci chiar de pe o zi pe alta, ca în Occident.


Aceste cauze vor trebui soluționate definitiv în cel mai scurt timp pentru a se înfăptui actul de justiție și ca imaginea sistemului judiciar să fie restabilită", a scris judecătorul penalist pe Facebook.

În prezent, Alina Bica este arestată într-o închisoare din Costa Rica, până la soluţionarea procedurii de extrădare a acesteia. Decizie similară a fost pronunţată şi miercuri noapte, atunci când ÎCCJ a decis eliberarea mai multor persoane în dosare în care avocaţii condamnaţilor au contestat alcătuirea completurilor de 5 judecători, drept urmare au fost puşi în libertate Rudel Obreja (n.r. fostul șef al Federației Române de Box), Constantin Niţă şi Dan Şova.

Ultimele Stiri
abonare newsletter