Actualitate

Discriminare pe criterii politice? Tișe, acuzat că împarte banii către comune după bunul plac

Modul în care au fost repartizate, luni, sumele din impozitul pe venit de către Consiliul Judeţean (CJ) Cluj pentru primăriile clujene l-a nemulţumit pe preşedintele PSD Cluj, deputatul Horia Nasra, care acuză o distribuire pe criterii politice.

"Astăzi, maşina de vot a majorităţii liberale din Consiliul Judeţean Cluj a recidivat fiind complice la mizerabila împărţire a sumelor din impozitul pe venit pe UAT-uri, operaţiunea fiind comandată de mizerabilul preşedinte zero realizări, prim-păunelul judeţului Cluj. Complici tăcuţi la această mizerie administrativă, Daniel Buda, preşedintele PNL Cluj şi naşul Păunelului, Emil Boc, pun la rându-le umărul la subfinanţarea a treizeci de comune clujene, doar pentru că în acele localităţi nu s-au votat candidaţii PNL la alegerile locale", a declarat Horia Nasra, potrivit unui comunicat al PSD Cluj.

În replică, liderul grupului PNL din CJ Cluj, Călin Tuluc, a explicat, că respectiva împărţire s-a făcut după o înţelegere care datează din anul 2009 şi că banii au fost distribuiţi conform ponderii partidelor în forul judeţean, respectiv 48% pentru PNL, 31% pentru PSD şi circa 20% pentru UDMR.


"Peste tot există criterii politice până la urmă. Dar există o înţelegere între grupurile politice, de prin anul 2009, cu privire la modalitatea de împărţire şi la algoritmul după care se împart banii repartizaţi de CJ. Administraţiile locale primesc bani din trei surse, venituri proprii, veniturile de echilibrare care vin prin intermediul finanţelor şi este o cotă de circa 19-20% care se repartizează de către CJ. De regulă, cota de la CJ e cota cea mai mică care revine primarilor. (...) Şi înţelegerea grupurilor politice a fost ca respectiva cotă să se împartă raportat la ponderea politică a fiecărui grup. Atunci, sumele se iau, se împart proporţional pe ponderea fiecărui grup în CJ. (...) Nasra poate să spună orice, el să-şi facă treaba cu privire la proiectele Clujului, pentru care a fost trimis în parlament, să nu-şi dea cu părerea cu privire la CJ, pentru că n-a fost consilier judeţean niciodată şi nu ştie cum se întâmplă lucrurile", a spus Călin Tuluc.

Deși de-a lungul anilor, consilierii județeni au încercat găsirea unei soluții pentru evitarea acestor discriminări pe criterii politice, conducerea Consiliului Județean nu a făcut nimic. Acum, lui Alin Tișe atât i se pare de normală situația încât nici nu mai vrea să stea la discuții cu acei consilieri care doresc rezolvarea situației.


„Vă rog să îmi spuneți dacă sau care este până la urmă criteriul că văd că și data trecută și acum apar tot cu o sumă fixă primăriile care au primari PSD sau unde PSD a câștigat alegerile, iar la restul fluctuează suma. Și nu mi se pare normal că până la urmă indiferent dacă suntem consilieri județeni cu domiciul în Cluj, Câmpia Turzii, Gherla, tot ar trebui să luptăm și să găsim o formulă ca toți cetățenii acestui județ să fie egal reprezentanți sau să găsim niște criterii pe baza cărora fiecare unitate administrativ-teritorială de la noi din subordine să primească fondurile necesare pentru a-și dezvolta proiectele. Încă este o problemă la care imediat împlinit trei ani și pe care nu am rezolvat-o. De trei ani de zile tot discutăm aici în Consiliul Județean și noi consilierii județeni PSD solicităm președintelui Consiliului Județean să găsească o formulă pentru care toți locuitorii acestui județ, indiferent de culoarea politică, de modul în care s-au câștigat alegerile și dacă a câștigat PSD sau PNL alegerile sau UDMR să poată beneficia de sprijin din partea Consiliului Județean când e vorba despre alocările de bani pentru a-și putea dezvolta proiecte”, a declarat Vladimir Mătușan, consilier județean PSD.

Alin Tișe nici măcar nu i-a oferit un răspuns. Pur și simplu le-a cerut consilierilor să voteze.


„Da, vă rog, dacă mai sunt alte întrebări. Bun, dacă nu vă rog să pregătiți votul”, a spus Tișe.

Consilierii județeni din Opoziție nici măcar nu mai se arată surprinși de atitudinea președintelui forului județean.


„Nu mă mai surprinde nimic din partea președintelui Alin Păunel Tișe, dar din păcate este nu doar un gest de sfidare față de mine sau colegii mei ca și consilieri județeni ci este un gest de sfidare față de toți locuitorii județului”, a comentat Vladimir Mătușan.

Ultimele Stiri
abonare newsletter