Actualitate

Muzeul „Octavian Goga“, pus sub sechestru

Măsura a fost luată pentru ca bunurile să nu poată fi înstrăinate de către noii proprietari ai castelului.

Decizia de instituire a sechestrului asigurator pe toate bunurile mobile şi imobile care constituie patrimoniul Complexului Muzeal „Octavian Goga’’ a fost luată de Tribunalul Cluj, marţi, 4 decembrie, la solicitarea Consiliului Judeţean Cluj, pentru ca bunurile să nu poată fi înstrăinate de noii proprietari. Cei doi proprietari, fraţii Florin şi Radu Mureşanu, sunt nepoţii Veturiei Goga, fosta soţie a poetului Octavian Goga.

Consiliul Judeţean Cluj a cerut sechestru aisgurator pe toate bunurile muzeului de la Ciucea până când instanţa se va pronunţa în cauza privind anularea certificatului de moştenitor eliberat de un notar de la Sibiu prin care s-a atestat faptul că urmaşii Veturiei Goga, Radu şi Florin Mureşanu au dreptul la moştenirea Castelului de la Ciucea.


Avocaţii Consiliului Judeţean Cluj susţin că certificatul de moştenitor a fost eliberat fără să se ţină cont de testamentul Veturiei Goga, în care se menţionează că întreaga avere de la Ciucea este lăsată statului român. Tribunalului Cluj a luat decizia de instituire a sechestrului asigurator pe toate bunurile muzeului, dar hotărârea poate fi atacată în termen de cinci zile.

În decembrie 2014, Consiliul Judeţean Cluj a pierdut castelul de la Ciucea după o sentinţă a Curţii de Apel Bucureşti care a decis ca întregul complex muzeal să treacă în proprietatea urmaşilor Veturiei Goga. Peste 5 hectare de teren şi colecţii în valoare de mii de euro au ajuns în mâinile strănepoţilor Veturiei Goga. Oamenii din Ciucea spun că vinovat pentru această situaţie ar fi Consiliul Judeţean Cluj care nu s-a apărat suficient de bine şi a lăsat ca întreg patrimoniul să ajungă pe mâinile unor necunoscuţi.


Strănepoţii Veturiei Goga, Florin-Gheorghe Mureşanu, Radu Mureşanu şi Eugenia Mureşanu, au deschis în anul 2005 o acţiune în revendicare, prin care au cerut instanţei să constate nulitatea absolută a donaţiei făcute de Veturia Goga statului român şi să dispună desfiinţarea acesteia, precum şi nulitatea testamentului.

Curtea de Apel Bucureşti a decis doar să constate nulitatea absolută a donaţiei realizate de Veturia Goga în favoarea statului român, anulând-o, şi să respingă cererea vizând nulitatea absolută a testamentului întocmit de Veturia Goga.


Moştenitorii Veturiei Goga au revendicat domeniul imobiliar de la Ciucea, în suprafaţă de 42.155 mp şi construcţiile aflate pe acesta: Castelul, Casa Albă, Mănăstirea, Biserica din lemn, Casa Ady Endre, Mausoleul, Casa de pe stâncă, Teatrul de vară, anexe gospodăreşti, iar pe de altă parte colecţia Octavian Goga formată din bunuri mobile: cărţi, cărţi vechi, reviste, picturi în ulei, artă decorativă (metal, ceramică, piatră şi materiale înrudite) şi textilă (îmbrăcăminte, covoare, tapet, tapiserie).

Mai mult, ei au cerut în instanţă şi despăgubiri în valoare de 2.628.271 lei de la Consiliul Judeţean Cluj, care avea în administrare domeniul, pentru “degradări, distrugeri şi lipsa bunurilor care au format obiectul donaţiei”.


Muzeul memorial „Octavian Goga” se află chiar la marginea localităţii clujene Ciucea şi se întinde pe domeniu de aproximativ 24 de hectare, care i-a aparţinut fostului poet şi prim-ministru al României.

CITEȘTE ȘI


Cronica unui dezastru (ne)anunţat. Cum a pierdut Consiliul Judeţean Cluj domeniul de la Ciucea într-o confruntare cu fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica

CITEȘTE ȘI

Judeţul Cluj pierde castelul-muzeu de la Ciucea. Clădirea va fi retrocedată. Ce spun reprezentanţii CJ Cluj şi primarul din Ciucea

abonare newsletter