Actualitate

Se investește în internet pentru școli în timp ce mulți elevi folosesc WC-ul din curte

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a anunțat că va investi câteva milioane de euro în echipamente wireless pentru mii de școli din țară. Astfel, copiii care sunt nevoiți să folosească latrina din curtea școlii vor avea acces la internet.

Un număr de 4.500 de şcoli gimnaziale vor fi dotate cu echipamente wireless, iar în cel puţin 2.000 de instituţii de învăţământ va fi creată infrastructura tehnică necesară utilizării resurselor şi serviciilor de tip OER şi WEB 2.0 în educaţie, prin intermediul unui proiect finanţat din fonduri europene, în valoare de circa 45 de milioane de euro, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).

Contractul de finanţare aferent proiectului "Platformă Naţională Integrată - Wireless Campus' a fost parafat de MCSI şi Ministerul Fondurilor Europene (MFE) cu Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare.


"Am spus de nenumărate ori că investiţia cea mai bună în viitorul ţării noastre este reprezentată de susţinerea sistemului educaţional. Adaptarea şcolii româneşti la noile direcţii de dezvoltare a fost o prioritate pentru Guvernul din care fac parte. Este motivul pentru care a fost semnat acest contract de finanţare. Munca în echipă alături de colegii noştri de la Ministerul Fondurilor Europene a dat rezultate. Oferim astfel copiilor posibilitatea de a utiliza, în procesul educaţional, tehnologii informatice noi şi facilităm accesul la resursele educaţionale digitale. Acestea sunt indispensabile pentru un învăţământ modern în care se folosesc, pe scară largă, modele şi metode flexibile pentru dobândirea unui bagaj cât mai mare de informaţii", a declarat Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Prin intermediul acestui proiect se urmăreşte crearea, în cel puţin 2.000 de şcoli din România, a infrastructurii tehnice necesare utilizării resurselor şi serviciilor de tip OER şi WEB 2.0 în educaţie, precum şi dotarea a 4.500 de şcoli gimnaziale cu echipamente wireless. De asemenea, este vizată creşterea cu 15% a numărului de profesori care utilizează internetul prin "Wireless Campus".


Valoarea totală a contractului semnat este de 44,95 milioane de euro, iar perioada de implementare de 36 de luni, timp în care peste un milion de elevi şi profesori se estimează că vor beneficia de rezultatele proiectului.

Astfel, în timp ce zeci de milioane de euro se investesc în tehnologie, sute de elevi, chiar și în județul Cluj, sunt nevoiți să folosească latrinele din curte.


La Cluj, peste 80 de unităţi de învăţământ preuniversitar încep anul şcolar fără autorizaţie sanitară, deoarece fie nu au apă potabilă, fie au latrina în curte, în unele cazuri fiind vorba doar de o groapă comună, neamenajată.

De exemplu, grădiniţa din satul Dângăul Mare are toaletă tip latrină, cea din Someşul Rece Uzină nu are apă potabilă, latrina este cu groapă simplă, curtea este neamenajată, cu animale şi comună cu o locuinţă, tâmplăria este degradată, iar clădirea insalubră.


La şcoala din satul Ghermăneşti, fosa septică este neetanşă, iar cea din satul Mărişel Cătun are acoperiş neetanş. La sala de sport a Colegiului Tehnic Turda s-a constatat că uşile şi ferestrele sunt degradate.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj spun că internetul este necesar în fiecare instituție de învățământ și că administrațiile locale sunt responsabile pentru lipsa condițiilor în școli.


„Internetul este absolut necesar în fiecare școală. Nu discutăm de sumă, dacă este mult sau puțin, important este ca fiecare școală să aibă internet. În privința wc-urilor în curte, acestea pot fi remediate doar de către proprietar, care, în toate situațiile, este primăria. Discutăm despre lucruri care nu pot fi făcute de către minister. Modernizarea lor este de competența proprietarului. Avem multe probleme cu primăriile. Când vine vorba de reparații sau dotări, unii primari răspund pozitiv, alții nu”, a spus Valentin Cuibus, inspectorul șef IPJ Cluj.

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter