Actualitate

Probleme noi pentru hackerul clujean care a spart serverele NASA. Cum se apără IceMan, devenit celebru în toată lumea

Robert Butyka, clujeanul care a provocat americanilor o pagubă de peste 600.000 dolari după ce a spart 25 de servere NASA în 2010, este cercetat într-un dosar de înșelăciune înregistrat la Curtea de Apel Cluj.

Cunoscut de o lume întreagă sub pseudonimul IceMan, Butyka, 32 de ani, este acuzat că ar fi sustras 650 lei din contul procurorului Ioana Damaschin pentru a-și procura un televizor. Dacă în 2012 a scăpat cu o condamnare de 3 ani cu suspendare, acum, în urma deciziei din 8 martie a Tribunalului Cluj, acesta a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare. A contestat însă decizia, cazul a intrat pe rol la Curtea de Apel Cluj, iar avocații sunt dispuși să apeleze chiar la ajutorul FBI pentru a consolida teoria susținută de Butyka.

Clujeanul spune că, în 2016, un grup de hackeri americani ar fi trimis sute de mailuri persoanelor din Cluj, invitându-i să-și achiziționeze bilete la preț promoțional pentru festivalul Untold. Butyka susține că ar fi oprit atacul cibernetic, motiv pentru care americanii ar fi înscenat întreaga operațiune, intrând în contul bancar al procurorului de unde au sustras suma respectivă, folosindu-se de datele personale ale clujeanului, conform stirileprotv.ro.


Crescut în cartierul Mănăștur, Butyka a avut o adolescență zbuciumată, presărată cu bătăi între găști și probleme cu drogurile. A terminat doar 10 clase, iar acțiunea din 2010 care l-a făcut celebru în toată lumea a venit în speranța că viața i se va schimba în bine. "Aveți vulnerabilități, eu vi le-am găsit. Aș vrea, dacă se poate, să mă angajați", a fost mesajul lăsat atunci de IceMan americanilor de la NASA, fiind săltat de agenți abia peste un an, în 2011.

Etichete: nasa server hacker
abonare newsletter