Actualitate

Marea Unire în jurul banilor publici. Centenarul - bâlci pe buzunarele clujenilor

Anul acesta, autorităţile locale şi județene s-au întrecut în a marca împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, prin evenimente care mai de care mai costisitoare. De la festivaluri de zeci de mii de lei, la statui de mii de euro.

Centenarul Marii Uniri va fi marcat la Cluj-Napoca prin numeroase evenimente, deşi nu de prea mare anvergură, organizate de primărie sau de alte instituţii şi ONG-uri cu participarea sau susţinerea financiară a municipalităţii.

Sume impresionante alocate pentru statui


La Cluj, un cardinal, un episcop şi un mitropolit vor avea statui de Centenar, unde este dorit şi un Monument al Marii Uniri. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat că este vorba despre statuile cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, episcopului ortodox Nicolae Ivan şi mitropolitul Bartolomeu Anania, dar se propune şi construirea unui Monument al Marii Uniri.

Statuia cardinalului Iuliu Hossu este estimată la 70.000 de euro. Costurile pentru celelalte două statui se ridică la 200.000 de euro, bani proveniţi de la autorităţile publice locale şi din fondurile Mitropoliei Clujului. Inaugurarea statuilor lui Nicolae Ivan şi a lui Bartolomeu Anania va avea loc în preajma zilei de 1 Decembrie.


Pe lista de activităţi desfăşurate sub egida “Cluj 100” se regăsesc zeci de activităţi derulate de Primăria Cluj în colaborare cu alte instituţii din oraş, precum Academia Română, Uniunea Scriitorilor, Inspectoratul Şcolar Judeţean  sau Casa Municipală de Cultură.

Consiliul Local a probat finanţarea a 27 de proiecte speciale „Cluj 100”. Între acestea menţionăm organizarea de către opera clujeană a unei serii de evenimente lirice şi coregrafice cu valenţe autentice româneşti (400.000 de lei), “Marea Unire: spectacol de reconstituire istorică” care a avut loc în septembrie pe Cluj Arena (500.000 de lei), “Serbările Transilvane – festival de tradiţii şi obiceiuri populare din Transilvania” (80.000 de lei), “Credenţionalul – Cartea Marii Uniri” (50.000 de lei), “100 of youth in Cluj” – platformă on line cu interviurile a 100 de tineri clujeni de succes (30.000 de lei), Treasure Hunt – 100 de ani alături de Cluj (15.000 de lei), “Marea Unire povestită copiilor – 1918 Trăiască România dodoloaţă”! , piesă de teatru de păpuşi (20.000 de lei).


Totodată va fi realizat un aranjament floral „Cluj 100” în sensul giratoriu din cartierul Mănăştur spre Floreşti, proiect care va costa 30.000 de lei. O instalaţie arhitecturală temporară de mari dimensiuni „Cluj 100” va fi realizată în oraş, instalaţie care va costa aproape 700.000 de lei. În acelaşi program sunt incluse şi organizarea de vizite turistice pentru românii de peste Prut, 10 concerte în diaspora românească, dar şi lansarea unor cărţi, antologii, albume fotografice, organizarea de simpozioane.

În plus, Primăria Cluj-Napoca a alocat 600.000 de lei din bugetul local pentru organizarea evenimentelor 1 Decembrie – Ziua Națională a României și Revelion 2019 pentru “a marca cum se cuvine cele mai importante evenimente din decursul acestui an”.


În ședința de Consiliu Local din luna octombrie, Primăria a alocat sumat de 35.000 de lei Asociației Cultural Artistice Hara pentru evenimentul “100 pentru România”.

Consiliul Județean Cluj, finanțări de peste 65.000 €


Bani pentru marcarea Centenarului s-au alocat şi din visteriile autorităţilor locale, nu doar de la bugetul Guvernului. Numai de la Consiliul Județean Cluj au plecat, în această direcție, peste 65.000 de euro.

Pentru acțiuni culturale în Anul Centenarului, Consiliul Județean a alocat 300.000 de lei, cea mai mare sumă, de 100.000 de lei, a mers la Universitatea Babeș-Bolyai pentru editarea celor 8 volume din “Construind Unirea cea Mare”.

Au mai primit sume consistente Asociația de Sprijin a Activității Inspectoratului Școlar Județean Cluj (15.000 lei) pentru un concurs interactiv pentru elevi “În slujba țării și a neamului românesc”, Fundația Omnia (15.000 lei) pentru proiectul “Patrimoniul creativității românești, matematica și Centenarul Unirii de la 1918”, Asociația Student Plus (10.000 lei) pentru TIMAF – Transylvania International Music and Arts Festival ediție dedicată Centenarului Marii Uniri, Fundația Culturală Terrarmonia Cluj (8.000 lei) pentru “100 de ani de la Marea Unire – rădăcini transilvănene”, Asociația Culturală Opera Group Project (7.000 lei) pentru “Simfonia Unirii” sau Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni (5.000 lei) pentru “Iuliu Maniu – întoarcerea acasă. Eveniment caritabil pentru sprijinirea restaurării casei memoriale din Bădăcin”.

Fundația Culturală Terrarmonia Cluj, Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni sau Asociația Culturală Opera Group Project au solicitat și de la Ministerul Culturii bani pentru aceleași proiecte derulate cu ocazia Centenarului.

Județele care conduc în topul alocărilor pentru evenimente de Centenar

Timișul a alocat cel mai mare buget (aproape 2,5 milioane de lei), urmat de Călărași (2,4 milioane de lei), Bistrița Năsăud (aproape 1,6 milioane de lei) Brașov (peste 1.1 milioane de lei) și Mureș (peste 1 milion de lei). La polul opus se află județele Neamț (peste 21.000 de lei), Iași (10.000 de lei), Dolj (peste 9.000 de lei) și Argeș (3.000 de lei).

abonare newsletter