Actualitate

10 SOLUȚII DE OCHII LUMII pentru salvarea Drumuri și Poduri Județene. CJ Cluj susţine în continuare O FIRMĂ FALIMENTARĂ!

SC Drumuri și Poduri Județene Cluj, aflată în subordinea Consiliului Județean, este cu un picior în groapa falimentului de câțiva ani. Deși a "mâncat" bani serioși din bugetul județului, situația societății nu s-a îmbunătățit. Acum, conducerea Drumuri și Poduri Județene spune că a găsit 10 soluții.

În ședința de Consiliu Județean de miercuri a fost aprobat un proiect de hotărâre referitor la rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al societății Drumuri și Poduri Județene. Consilierii PSD au fost curioși să afle dacă în ultimele luni s-a identificat vreo soluție pentru redresarea situației societății.

“Am identificat câteva soluții, noi le-am numit 10 până la urmă, dacă vreți le citesc. Este vorba de un plan de redresare, care are la bază redimensionarea activității, în funcție atât de posibilitățile umane cât și tehnice de care dispune societatea și identificarea de soluții de a aduce finanțe, adică bani pentru a funcționa aceasta în special produse realizate prin vânzare de active și alte posibilități prin activități care să aducă plus valoare de genul o parcare sau servicii de parcare în zona aeroportului sau vulcanizare sau alte activități pe care să le desfășurăm cu atelierul mecanic pe care îl avem în zonă. Nu le citesc pe toate. Desigur că le-am identificat împreună cu executivul, cu doamna Rațiu, cu doamna Șchiopu. Eu le-am înaintat Consiliului Județean cu adresă astfel încât să puteți decide calea pe care urmează să meargă societatea pentru că la trimestrul III avem posibilitatea să facem o rectificare pe baza datelor pe care și dumneavoastră le cunoașteți”, a transmis conducerea societăţii.


Drumuri și Poduri Județene a solicitat rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2018 datorită scăderii veniturilor totale și creșterea cheltuielilor totale ca urmare a majorării prețurilor la materii prime, scăderea volumului de lucrări  și neîncasarea creanțelor restante.

„Aceste aspecte au dus la nevoia unității de a apela la credite bancare, ceea ce a atras implicit costuri mai ridicate, precum și imposibilitatea reducerii plăților restante”, este precizat în proiectul de hotărâre.


O analiză a bugetelor de venituri și cheltuieli la Drumuri şi Poduri Judeţene pe primul semestru al anului în curs arată dimensiunea dezastrului care, în ciuda veniturilor modeste și a managementului defectuos continuă să fie susținute și unde, în continuare, se pompează bani publici.

Cea mai proastă situație este la Drumuri și Poduri Județene SA, aflată la un pas de insolvență, care pe primale șase luni a avut profit zero, pierderi de peste 4,5 milioane lei, venituri de 13,4 milioane lei și cheltuieli în valoare de 17,9 milioane lei.


“Nerealizarea veniturilor estimate în buget nu a fost posibilă având în vedere că DJP Cluj a fost într-o situație financiară grea în perioada ianuarie-aprilie 2018. În 1 mai 2018 s-a realizat aportul în numerar la capitalul social al societății de către Consiliul Județean, dată după care au fost achitate restanțele la bănci și furnizorii de material, putând relua activitatea abia la jumătatea lunii mai. Această lipsă de activitate în prima parte a anului 2018 a dus la imposibilitatea susţinerii cheltuielilor aferente semestrului I, cheltuieli fixe cu utilităţile, amortizarea, dobânzile bancare etc, cheltuieli care se produc indiferent de voluml veniturilor realizate. Un alt motiv pentru înregistrarea acestei pierderi sunt şi tarifele mici la lucrările de întreţinere perioadă, tarife din anul 2015, când a fost încheiat contractul cu forul judeţean având în această perioadă creşterea în două etape a salariului minim pe economie precum şi o creştere semnificativă a preţurilor la materiile prime şi la energie, energia electrică a crescut cu 25%. Investiţii în semestrul I din anul 2018 nu au fost”, susține conducerea societății.

În urmă cu câteva luni, Consiliul Județean a pompat în Drumuri și Poduri Județene 8 milioane lei (aproximativ 2 milioane euro) ca măsură pentru salvarea acesteia de la insolvenţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter