Actualitate

Societatea care de patru ani înghite bani de la Primărie fără să producă nimic

Cluj Innovation Park, societatea înfiinţată să administreze proiectele falimentare Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC) şi Centrul de sprijinire a afacerilor (TEAM) din Lomb, merge pe pierdere încă de la înfiinţare din 2014. Primăria se chinuie de patru ani să finalizeze lucrările la aceste proiecte care în prezent sunt ameninţate de alunecări de teren.

Datorii de 55.530 de lei, cifră de afaceri zero, pierderi de 258.263 de lei. Aşa se poate rezuma activitatea Cluj Innovation Park pe anul acesta, potrivit datelor publicate până în luna iunie. Societatea, la care unic acţionar este municipiului Cluj-Napoca, merge în pierdere încă de la înfiinţare, motiv pentru care consilierii locali de la PSD-ALDE au atras, din nou, atenţia asupra situaţiei absurde.

“Capitalul social al societății este de 8.168.580 lei, datoriile de 55.530 lei, cifra de afaceri 0, venituri totale 70.672 lei, cheltuieli 328.935 lei și pierderi de 258.263 lei. De la înființarea societății nu s-a făcut altceva decât să se plătească salariile directorilor și angajaților, nu s-a produs absolut nimic. Vreau să întreb până când mai dăm bani din bugetul local pentru niște oameni care administrează o firmă care nu produce nimic?”, a comentat consilierul local Adrian Mureșan (PSD-ALDE).


Alexandru Coroian, directorul Cluj Innovation Park, respinge acuzaţiile.

“Este hazardată afirmația că nu s-a făcut nimic de-a lungul timpului. Din contră, noi suntem pregătiți acum să semnăm contractele. Practic acum ne aflăm în etapa finală a procesului de recepție a lucrărilor, iar contractele nu le putem semna decât în condițiile în care sunt îndeplinite toate procedurile legate de recepție. Am avut și o discuție în acest sens cu colegii din Primărie și așa a rezultat. Deci până acum nu am stat degeaba. Pot să vă spun că din atelierul de creație, circa 965 mp, 5 ateliere sunt ocupate toate deja. În ceea ce privește clădirea de birouri, din 2230 mp, la etajul 1 este ocupat deja tot pentru proiecte, la etajul 2 avem în pregătire și așteptăm procesul de recepție pentru a demara ofertele pentru spațiul de coworking și pentru a sprijini programele pe care și Guvernul și UE le au în derulare. La etajul 3 avem în plan să deschidem imediat ce vom putea un incubator de afaceri atât pentru Cluj cât și pentru Transilvania, deci avem ocupat jumătate din spațiu. Gestionăm și facilitățile care țin de obiectivul TEAM. Avem în permanență solicitări și pregătim tot ce este necesar în așa fel încât pe finalul anului să avem finalizarea contractului de execuție să putem și acolo să avem un mare grad de ocupare”, a spus Coroian.


Viceprimarul Dan Tarcea spune că, deocamdată, drumul de acces în Lomb, prevăzut la patru benzi, mai are de aşteptat. Aici, lucrările au început încă din 2014 dar au fost în permanenţă ameninţate de alunecările de teren.

“În urma vizitei pe care am făcut-o în teren la finalul săptămânii trecute aș vrea să vă spun că până în data de 15 octombrie vor fi finalizați toți piloții forați, vor fi puși toți piloții forați, urmând ca până la mijlocul lunii noiembrie să fie turnat și gradierul astfel încât partea de consolidare a drumului de acces pe patru benzi va fi în totalitate realizată


Referitor la cifra de afaceri zero, Coroian susţine: “Suntem în imposibilitatea de a desfășura activități operaționale din punct de vedere contabil. Aici suntem. Asta nu înseamnă că nu am făcut nimic și nu înseamnă că pe viitor acest cifre nu vor arăta altfel”.

Pe dealul Lomb, autorităţile locale construiesc Centrul Regional pentru Industrii Creative (CREIC), cunoscut şi sub numele de Buftea de Cluj, şi centrul de afaceri TEAM. Ambele proiecte sunt realizate cu fonduri europene şi au acumulat întârzieri de ani de zile. Oficialilor din Primărie nu le place să folosească cuvântul “întârzieri”, preferând să catalogheze nefinalizarea lucrărilor drept “prelungiri”.


De ani buni se ştie că în zonă sunt probleme cu alunecările de teren, dar cu toate acestea Primăria a dat undă verde începerii lucrărilor. Drumul care va lega oraşul de viitoarele centre de afaceri din Lomb a luat-o la vale de nenumărate ori. Acesta trebuia finalizat în 2015. Valoarea contractului pentru drumul cu patru benzi este de 17,9 milioane lei. Drumul are o lungime de 1,6 kilometri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter